Object

Title: Analiza fizykochemiczna propolisu i możliwości jego standaryzacji

Abstract:

Przedmiotem badania są etanolowe ekstrakty propolisowe z obszaru Polski, które analizowano w celu ustalenia składu chemicznego i identyfikacji związków biologicznie aktywnych. W wyniku przeprowadzonych badań zidentyfikowano i oznaczono kwas kawowy, kwas p-kumarowy, kwas ferulowy, pinocembrynę, octan pinobanksyny, galanginę, chryzynę oraz ester fenyloetylowy i 1,1-dimetyloallilowy kwasu kawowego. Próbki poddano badaniu aktywności przeciwbakteryjnej w odniesieniu do szczepu Staphylococcus aureus i przeciwgrzybicznej w odniesieniu do szczepu Candida albicans. Do zbadania właściwości antyoksydacyjnych zastosowano metodę CUPRAC. Wyniki podane zostały w odniesieniu do troloksu. Badane próbki wykazywały wysoką aktywność antyoksydacyjną a uzyskane wartości mieściły się w przedziale od 49,5 mmol/g do 78,0 mmol/g. Porównano wyniki zawartości poszczególnych składników z wynikami aktywności przeciwbakteryjnej, przeciwgrzybicznej i antyoksydacyjnej. Do oceny posłużono się bezpośrednią analizą substancji wzorcowych oraz ich mieszanin modelowych a także zastosowano metody statystyczne. W poszukiwaniu związków aktywnych dokonano rozdziału wybranych nalewek na frakcje przy pomocy chromatografii kolumnowej, a otrzymane frakcje poddano analizie HPLC, GC-MS oraz ocenie aktywności mikrobiologicznej. W ocenie produktów przeznaczonych do zastosowania w terapii obok oznaczenia zawartości składników cz ; ynnych uwzględnia się także badania w zakresie czystości. Stąd też badaniami objęto także oznaczenia zawartości jonów miedzi, cynku, żelaza oraz ołowiu i kadmu.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

chemia ; farmacja

Degree grantor:

Wydział Farmaceutyczny

Promoter:

Krzek, Jan

Date issued:

2007

Identifier:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:960

Call number:

ZB-106518

Language:

pol

Access rights:

nieograniczony

Object collections:

Last modified:

Jun 26, 2023

In our library since:

Nov 21, 2012

Number of object content hits:

3 396

Number of object content views in PDF format

104

All available object's versions:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/960

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
ZB-106518 Jun 26, 2023
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information