Object

Title: Zmiany temperatury w okołowszczepowej tkance kostnej podczas obróbki dostosowawczej nadkostnych części wszczepów dentystycznych - badania in vitro

Abstract:

Cel pracy. Ocena wzrostu temperatury w kości w wyniku szlifowania wszczepów jednoczęściowych. Materiał i metoda. Materiałem do implantacji były świeże żebra wieprzowe - implantowano wszczepy jednoczęściowe: Osteoplant, Nobel Direct, Q-implant stosując technikę zabiegową według procedury klinicznej. W trakcie szlifowania implant chłodzono sprayem wodno – powietrznym i samym powietrzem. Do pomiaru temperatury stosowano czujniki termopary typu K. Wyniki. Stwierdzono, że w trakcie szlifowania zawsze dochodzi do wzrostu temperatury w kości, niezależnie od stosowanej techniki zabiegowej - przy czym podczas szlifowania z chłodzeniem wodno-powietrznym wzrost temperatury nie przekracza wartości krytycznej tj. 47C, natomiast przy stosowaniu samego powietrza próg ten jest zawsze przekroczony. Wnioski. Optymalną techniką zabiegową, w trakcie której wzrost temperatury w kości nie przekracza wartości krytycznych jest stosowanie ciągłego chłodzenia sprayem wodno-powietrznym. Szlifowanie z chłodzeniem wyłącznie powietrzem należy uznać za bezwzględnie przeciwwskazane, gdyż wyzwalana wówczas temperatura znacznie przekracza wartości krytyczne, co stanowi zagrożenie dla tkankowych struktur okołowszczepowych, a w konsekwencji zakłóca przebieg procesów osteointegracyjnych.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

stomatologia

Degree grantor:

Wydział Lekarski

Promoter:

Majewski, Stanisław

Date issued:

2008

Identifier:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:851

Call number:

ZB-108811

Language:

pol

Access rights:

nieograniczony

Object collections:

Last modified:

Jun 26, 2023

In our library since:

Nov 21, 2012

Number of object content hits:

150

Number of object content views in PDF format

76

All available object's versions:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/851

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
ZB-108811 Jun 26, 2023
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information