Wyniki badań dotyczących związku pomiędzy zawartością składników pokarmowych w diecie a stężeniami hormonów płciowych są niejednoznaczne, a zależność pomiędzy typami diet a stężeniami hormonów płciowych u kobiet w wieku reprodukcyjnym nie została jak dotąd zbadana. Cele badania obejmowały określenie związku pomiędzy dietą (tj. spożyciem energii, składników odżywczych i alkoholu oraz typami diet wyłonionymi na podstawie analizy głównych składowych) a stężeniami 17β-estradiolu i progesteronu, oraz ilościową ocenę różnic w diecie pomiędzy fazą folikularną i lutealną cyklu menstruacyjnego. 186 ochotniczek w wieku 24-37 lat (50 wiejskich, 136 miejskich) codziennie w trakcie jednego cyklu miesiączkowego pobierało próbki śliny celem oznaczenia stężeń hormonów, które analizowano przy użyciu metody radioimmunologicznej. W trakcie tego samego cyklu oceniono sposób żywienia uczestniczek, posługując się metodą siedmiokrotnie powtarzanego 24-godzinnego wywiadu żywieniowego. Zidentyfikowano 2 typy diet: Dietę Roślinną i Dietę Zwierzęcą. W porównaniu z fazą folikularną cyklu, w fazie lutealnej odnotowano wyższe spożycie energii, wyższy średni udział energii z tłuszczu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wyższą zawartość wielu składników pokarmowych w diecie. Nie stwierdzono związku pomiędzy dietą (spożyciem energii, składników odżywczych i alkoholu oraz typami diet) a stężeniami 17β ; -estradiolu i progesteronu. Wyniki badania potwierdziły występowanie tzw. lutealnej hiperfagii, ale nie pozwalają na podtrzymanie hipotezy, że dieta jest modyfikowalnym determinantem stężeń hormonów płciowych u kobiet w wieku reprodukcyjnym.
Mar 17, 2023
Nov 21, 2012
15
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/830
Edition name | Date |
---|---|
ZB-113846 | Mar 17, 2023 |
Merklinger-Gruchała, Anna
Ziomkiewicz-Wichary, Anna
Galbarczyk, Andrzej
Machowska, Agata
Spałkowska, Magdalena
Krzych-Miłkowska, Karolina Maria
Drąg, Jagoda