Object

This publication is protected and can be accessed only from certain IPs.
This publication is protected and can be accessed only from certain IPs.

Title: Zastosowanie metody anodowej woltamperometrii stripingowej do badania stopnia uwalniania cynku z materiału grzybowego do sztucznych soków trawiennych

Abstract:

Ze względu na znaczenie prozdrowotne składników żywności, konieczne jest dostosowanie metod badania ich uwalniania do tych, jakie są stosowane dla postaci farmaceutycznych leków. W pracy zastosowano dwa sposoby ekstrakcji z liofilizowanych owocników jadalnego gatunku grzyba Boletus badius do sztucznej śliny, soku żołądkowego i jelitowego. Ze względu na to, że grzyby sporadycznie spożywa się surowe (pieczarka, grzyby Mun) dokonano termicznego przetworzenia naśladującego przygotowanie potraw z grzybów. Do oznaczenia jonów cynku(II) uwolnionych do sztucznych soków trawiennych z wybranych owocników grzybów przed i po termicznym przetworzeniu grzybów (Boletus badius, Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Leccinum scabrum, Pleurotus ostreatus, Suillus bovinus) wykorzystano metodę impulsowej różnicowej anodowej woltamperometrii stripingowej (DP ASV). Całkowita ilość cynku uwolnionego z przetworzonych termicznie owocników wahała się w zakresie od 2,22-20,68 mg/100 g suchej masy, natomiast w próbkach nieprzetworzonych była nieznacznie niższa w granicach: 0,18-20,28 mg/100 g suchej masy. Najwięcej cynku oznaczono w sztucznych sokach trawiennych (ślina, sok żołądkowy i jelitowy) po inkubacji przez 15 i 60 minut w sztucznym soku żołądkowym, termicznie przetworzonych owocników dwóch przedstawicieli rodziny Boletaceae: B.badius i B. edulis. W odniesieniu do innych gatunków inkubacja przetwo ; rzonych owocników w soku żołądkowym przez 120 minut prowadziła do spadku ilości oddawanego cynku do roztworu. Dla owocników C. cibarius termiczne przetworzenie powodowało nieznaczny wzrost uwalniania cynku (w zakresie od 3,83 do 4,99 mg/100 g suchej masy) w porównaniu do nieprzetworzonych owocników (odpowiednio 2,69-3,75 mg/100 g suchej masy). Gatunkami w przypadku, których termiczna obróbka okazała się niekorzystna pod względem ilości uwolnionego cynku do sztucznych soków trawiennych były L. scabrum i S. bovinus. Z gatunku P. ostreatus wykazując, że ilość uwolnionego cynku do soków trawiennych przed i po termicznym przetworzeniu była prawie tego samego rzędu (odpowiednio 5,98-11,98 i 4,90-10,37 mg/100 suchej masy). Termiczne przetwarzanie owocników Boletus badius, Boletus edulis i Cantharellus cibarius powoduje, że uwalniają się do sztucznych soków trawiennych znacznie większe ilości cynku, przez co stają się jego dobrym źródłem. W przypadku owocników Suillus bovinus i Leccinum scabrum wzrost temperatury powoduje częściowe zmniejszenie ilości uwolnionego cynku, ale mimo to gotowane grzyby ciągle pozostają jego efektywnym źródłem. Dla otrzymanych ekstraktów przeprowadzono analizę odzysku dla różnych sposobów mineralizacji, ponadto zwalidowano metodę DP ASV oznaczenia cynku. Odzysk po mineralizacji próbek w piecu muflowym wyniósł 72,15%. W mineralizatorach: UV i z dodatkiem stęż ; onego roztworu kwasu azotowego(V) odzysk wyniósł 89,41%, a w mikrofalowym z dodatkiem stężonego roztworu kwasu azotowego(V) odzysk był na poziomie 95,68%. Do oznaczenia cynku w badanym materiale wykorzystano zwalidowaną metodę woltamperometryczną DP ASV. Dokonano także analizy wpływu sposobu przygotowania próbek na oznaczenie. Istnieją różnice w wartościach stężeń cynku oznaczanych po mineralizacji ekstraktu różnymi metodami: najwyższy odzysk uzyskano dla mineralizacji mikrofalowej (ponad 95%). Po przesączeniu próbek uzyskanych po ekstrakcji w urządzeniu G- flow-2015 przez sączki strzykawkowe, uzyskano 93,3 µg uwolnionego cynku z 1 g suchej masy owocników B. badius użytego do ekstrakcji. W aktualnym eksperymencie wykazano, że owocniki grzybów jadalnych są dobrym źródłem cynku w diecie człowieka.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

chemia ; biochemia

Degree grantor:

Wydział Farmaceutyczny

Promoter:

Opoka, Włodzimierz ; Muszyńska, Bożena

Date issued:

2016

Identifier:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4113

Call number:

ZB-124974

Language:

pol; eng

Access rights:

tylko w bibliotece

Object collections:

Last modified:

Mar 16, 2023

In our library since:

Sep 20, 2016

Number of object content hits:

10

Number of object content views in PDF format

0

All available object's versions:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4113

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
ZB-124974 Mar 16, 2023
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information