Object

This publication is protected and can be accessed only from certain IPs.
This publication is protected and can be accessed only from certain IPs.

Title: Wpływ sposobu żywienia na przebieg porodu i połogu oraz na jakość życia kobiet w okresie okołoporodowym

Abstract:

Przebieg ciąży, porodu i połogu mają kluczowe znaczenie dla zdrowia matki i jej dziecka. Prawidłowe żywienie w czasie ciąży determinuje zdrowie ciężarnej i płodu. Zarówno nadmierna masa ciała jak i jej niedobór u kobiet ciężarnych stanowi poważny problem położniczy. W pracy podjęto próbę oceny, wpływu sposobu odżywiania i stanu odżywienia kobiet na przebieg porodu, połogu i okresu laktacji, a także na subiektywne postrzeganie jakości życia kobiet w tych okresach. Badaniem objęto 247 kobiet, w wieku pomiędzy 18 a 42 rokiem życia. Za parametr wskazujący na zaburzenia odżywiania przyjęto wartość wskaźnika BMI sprzed ciąży. Metodę badawczą stanowił sondaż diagnostyczny. Obraz zachowali żywieniowych w badanej grupie kobiet wskazuje na obecność licznych nieprawidłowości. Z przeprowadzonych badań wynika potwierdzenie, że ciąża u kobiety z nadwagą lub otyłością jest obarczona większym ryzykiem zakończenia przez cięcie cesarskie. Matki z niedożywieniem rodziły dzieci z istotnie niższą masę urodzeniową niż matki z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą i otyłością. Kobiety z nadwagą i otyłością rodziły noworodki o istotnie wyższej masie urodzeniowej niż matki z prawidłową masą ciała lub z niedożywieniem przed ciążą. Wykazano, że jakość życia kobiet ulegała poprawie w kolejnych okresach przeprowadzania badań. Kobiety z niedowagą przed ciążą miały istotnie wyższe wartości wskaźników jakości ; życia w porównaniu do kobiet z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą i otyłością. Położne powinny w większym stopniu upowszechniać wiedzę dotyczącą racjonalnego żywienia zwłaszcza w grupie kobiet w okresie prokreacyjnym oraz w ciąży.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

zdrowie publiczne

Degree grantor:

Wydział Nauk o Zdrowiu

Promoter:

Schlegel-Zawadzka, Małgorzata

Date issued:

2014

Identifier:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:3905

Call number:

ZB-120646

Language:

pol

Access rights:

tylko w bibliotece

Object collections:

Last modified:

Mar 15, 2023

In our library since:

May 29, 2014

Number of object content hits:

61

Number of object content views in PDF format

0

All available object's versions:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/3905

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
ZB-120646 Mar 15, 2023
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information