Object

This publication is protected and can be accessed only from certain IPs.
This publication is protected and can be accessed only from certain IPs.

Title: Rola żywienia w etiologii raka jelita grubego

Abstract:

Cel badania: określenie czy dieta wysokotłuszczowa zwiększa istotnie ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz w jakiej mierze czynniki antyoksydacyjne mogą chronić przed zachorowaniem. Badanie kliniczno-kontrolne przeprowadzono w Krakowie od I 1997 roku do V 1999 roku. Grupa przypadków: 180 osób z po raz pierwszy rozpoznanym i potwierdzonym histopatologicznie rakiem jelita grubego. Grupa kontrolna: 180 osób dobranych parami pod względem płci i wieku (+/-5 lat). W oparciu o standaryzowany kwestionariusz żywieniowy zbierano informacje o nawykach żywieniowych osób badanych. Dane zostały przetworzone przy użyciu programu komputerowego. W analizach wykorzystano pakiet statystyczny BMDP. Stwierdzono, że witaminy A, C, E jako czynniki antyoksydacyjne mają wpływ ochronny przed zachorowaniem na raka jelita grubego w badanej populacji. Można oszacować, że jeżeli podaż witaminy A wzrosłaby powyżej 16,6 pg/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 48,4 %; przy wzroście podaży witaminy C powyżej 495,0 mg/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 44,4 %, natomiast jeżeli podaż witaminy E wzrosłaby powyżej 52,13 mg/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 26,5%. Natomiast nie potwierdzono, że dieta wysokotłuszczowa zwiększa istotnie ryzyko zachorowania na ra ; ka jelita grubego.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

nauki o żywieniu ; onkologia

Degree grantor:

Wydział Lekarski

Promoter:

Jędrychowski, Wiesław

Date issued:

2004

Identifier:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:1295

Call number:

ZB-100454

Language:

pol

Access rights:

tylko w bibliotece

Object collections:

Last modified:

Jul 7, 2022

In our library since:

Nov 21, 2012

Number of object content hits:

36

Number of object content views in PDF format

0

All available object's versions:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/1295

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
ZB-100454 Jul 7, 2022
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information