Cel badania: określenie czy dieta wysokotłuszczowa zwiększa istotnie ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz w jakiej mierze czynniki antyoksydacyjne mogą chronić przed zachorowaniem. Badanie kliniczno-kontrolne przeprowadzono w Krakowie od I 1997 roku do V 1999 roku. Grupa przypadków: 180 osób z po raz pierwszy rozpoznanym i potwierdzonym histopatologicznie rakiem jelita grubego. Grupa kontrolna: 180 osób dobranych parami pod względem płci i wieku (+/-5 lat). W oparciu o standaryzowany kwestionariusz żywieniowy zbierano informacje o nawykach żywieniowych osób badanych. Dane zostały przetworzone przy użyciu programu komputerowego. W analizach wykorzystano pakiet statystyczny BMDP. Stwierdzono, że witaminy A, C, E jako czynniki antyoksydacyjne mają wpływ ochronny przed zachorowaniem na raka jelita grubego w badanej populacji. Można oszacować, że jeżeli podaż witaminy A wzrosłaby powyżej 16,6 pg/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 48,4 %; przy wzroście podaży witaminy C powyżej 495,0 mg/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 44,4 %, natomiast jeżeli podaż witaminy E wzrosłaby powyżej 52,13 mg/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 26,5%. Natomiast nie potwierdzono, że dieta wysokotłuszczowa zwiększa istotnie ryzyko zachorowania na ra ; ka jelita grubego.
Jul 7, 2022
Nov 21, 2012
36
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/1295
Edition name | Date |
---|---|
ZB-100454 | Jul 7, 2022 |
Sochacka-Tatara, Elżbieta
Matyja, Maciej
Kamińska, Alicja
Kenig, Jakub
Klimkowska, Agnieszka
Hodorowicz-Zaniewska, Diana