Rodzaj Bifidobacterium należy do beztlenowych, nieprzetrwalnikujących laseczek Gram-dodatnich. Z pośród 36 poznanych gatunków, 13 wchodzi w skład naturalnej mikroflory organizmu człowieka, kolonizując głównie przewód pokarmowy, jamę ustną i narząd rodny, a także pojawia się w mleku matki i kale niemowląt w kilka dni po porodzie. Z uwagi na korzystny wpływ tych bakterii na czynności przewodu pokarmowego oraz przemiany ogólnoustrojowe, m.in.: synteza krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i witamin, uczestnictwo w procesach trawienia i wchłaniania, ochrona przed patogenami i ich toksynami, pobudzanie układu immunologicznego oraz działanie antykancerogenne, obecnie wybrane szczepy Bifidobacterium wykorzystuje się jako tzw. probiotyki. Przedmiotem przedstawionej pracy było utworzenie dużej kolekcji szczepów z rodzaju Bifidobacterium pochodzenia ludzkiego, a następnie, przebadanie ich pod kontem: przynależności gatunkowej, właściwości antagonistycznych, właściwości powierzchniowych, zdolności do przylegania do linii komórkowych Caco-2 i HT-29 oraz oporności na sole kwasów żółciowych i wybrane antybiotyki. Wykazano, że w skład naturalnej mikroflory organizmu człowieka wchodzą różne gatunki bakterii należące do rodzaju Bifidobacterium, ale tylko nieliczne z pośród przebadanych szczepów posiadały wyraźnie zaznaczające się cechy szczepów probiotycznych, których wartość powinna zost ; ać zweryfikowana we właściwie zaplanowanych badaniach klinicznych.
Jun 26, 2023
Nov 21, 2012
2 641
410
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/1201
Edition name | Date |
---|---|
ZB-101740 | Jun 26, 2023 |
Brzychczy-Włoch, Monika
Szymański, Henryk
Chmielarczyk, Agnieszka
Ziemniak, Witold
Panek, Magdalena
Ciszek-Lenda, Marta.