Object

Title: Ocena kliniczna i doświadczalna wpływu środków wybielających z nadtlenkiem mocznika na szkliwo zębów

Abstract:

Celem pracy była doświadczalna i kliniczna ocena wpływu dwóch preparatów wybielających o różnym stężeniu nadtlenku mocznika (10% oraz 20%) na szkliwo zębów ludzkich. W części laboratoryjnej oceniano skuteczność preparatów oraz ich wpływ na mikrostrukturę, skład pierwiastkowy, mikrotwardość powierzchni szkliwa oraz budowę chemiczną szkliwa i zębiny. W badaniu klinicznym oceniano skuteczność, komfort użytkowania i objawy uboczne zabiegu wybielania zębów metodą nocną, nakładkową. Badania in vitro przeprowadzono na 30 zębach trzonowych i przedtrzonowych. Badania potwierdziły dużą skuteczność wybielającą obu preparatów oraz nie wykazały istotnych zmian w mikrostrukturze, budowie chemicznej oraz mikrotwardości powierzchni szkliwa. Badania w podczerwieni FTIR nie wykazały wpływu środka wybielającego na skład mineralny szkliwa i zębiny. Badaniem klinicznym objęto 55 pacjentów w wieku pomiędzy 20 a 56 rokiem życia. Całkowity czas wybielania wynosił 14 dni. Oba preparaty wybielające wykazywały podobną skuteczność kliniczną i porównywalny odsetek występowania objawów ubocznych (nadwrażliwości zębów). Pacjenci wysoko ocenili komfort użytkowania obu żeli wybielających.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

stomatologia

Degree grantor:

Wydział Lekarski

Promoter:

Chomyszyn-Gajewska, Maria

Date issued:

2008

Identifier:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:1019

Call number:

ZB-107977

Language:

pol

Access rights:

nieograniczony

Object collections:

Last modified:

Jun 26, 2023

In our library since:

Nov 21, 2012

Number of object content hits:

1 025

Number of object content views in PDF format

22

All available object's versions:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/1019

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
ZB-107977 Jun 26, 2023
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information