Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Sposób żywienia w ciąży u kobiet o różnych wartościach wskaźnika BMI przed ciążą

Abstrakt:

Celem prowadzonych badań było przedstawienie sposobu żywienia w poszczególnych trymestrach ciąży, kobiet różniących się stanem odżywienia przed ciążą i przyrostem masy ciała w ciąży. Badania miały także wskazać, czy zmiany w składzie ciała (zawartość tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej) oraz utrzymywanie się po ciąży masy ciała podwyższonej w stosunku do okresu okołokoncepcyjnego były charakterystyczne dla kobiet z poszczególnych grup BMI. Sposób żywienia oceniano techniką 24-godzinnego wywiadu żywieniowego. Antropometryczną ocenę stanu odżywienia oparto na pomiarach (masa i wysokość ciała, obwód ramienia, grubość fałdów skórno-tłuszczowych) i wskaźnikach (BMI, OMR, MAFA). Dieta kobiet o prawidłowym stanie odżywienia różniła się na poziomie statystycznie istotnym o diety pozostałych kobiet (niższa wartość energetyczna, podaż węglowodanów, błonnika, tłuszczu, JNKT i WNKT). Znamienny wzrost wartości kalorycznej diety stwierdzono w trakcie ciąży u kobiet z nadwagą (z towarzyszącym zwiększeniem depozycji tkanki tłuszczowej) i u kobiet otyłych (z towarzyszącym spadkiem ilości zdeponowanej tkanki tłuszczowej). U kobiet z niedowagą i o prawidłowym stanie odżywienia nie nastąpiły istotne zmiany wartości kalorycznej diety, lecz mimo tego depozycja tkanki tłuszczowej znamiennie u nich wzrosła. Wzrost depozycji tkanki tłuszczowej w ciąży okazał się bardziej istotnym, niż stan odżywienia ; przed ciążą, czynnikiem predysponującym do utrzymywania się po ciąży masy ciała wyższej niż przed ciążą, a czynnikiem sprzyjającym depozycji tkanki tłuszczowej był wzrost spożycia węglowodanów prostych.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

połoznictwo ; fizjologia nauki o żywieniu

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Lekarski

Promotor:

Kolarzyk, Emilia

Data wydania:

2007

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:972

Sygnatura:

ZB-107304

Język:

pol

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

30 sty 2023

Data dodania obiektu:

21 lis 2012

Liczba wyświetleń treści obiektu:

29

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

1

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/972

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-107304 30 sty 2023
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji