Przedmiotem badania są etanolowe ekstrakty propolisowe z obszaru Polski, które analizowano w celu ustalenia składu chemicznego i identyfikacji związków biologicznie aktywnych. W wyniku przeprowadzonych badań zidentyfikowano i oznaczono kwas kawowy, kwas p-kumarowy, kwas ferulowy, pinocembrynę, octan pinobanksyny, galanginę, chryzynę oraz ester fenyloetylowy i 1,1-dimetyloallilowy kwasu kawowego. Próbki poddano badaniu aktywności przeciwbakteryjnej w odniesieniu do szczepu Staphylococcus aureus i przeciwgrzybicznej w odniesieniu do szczepu Candida albicans. Do zbadania właściwości antyoksydacyjnych zastosowano metodę CUPRAC. Wyniki podane zostały w odniesieniu do troloksu. Badane próbki wykazywały wysoką aktywność antyoksydacyjną a uzyskane wartości mieściły się w przedziale od 49,5 mmol/g do 78,0 mmol/g. Porównano wyniki zawartości poszczególnych składników z wynikami aktywności przeciwbakteryjnej, przeciwgrzybicznej i antyoksydacyjnej. Do oceny posłużono się bezpośrednią analizą substancji wzorcowych oraz ich mieszanin modelowych a także zastosowano metody statystyczne. W poszukiwaniu związków aktywnych dokonano rozdziału wybranych nalewek na frakcje przy pomocy chromatografii kolumnowej, a otrzymane frakcje poddano analizie HPLC, GC-MS oraz ocenie aktywności mikrobiologicznej. W ocenie produktów przeznaczonych do zastosowania w terapii obok oznaczenia zawartości składników cz ; ynnych uwzględnia się także badania w zakresie czystości. Stąd też badaniami objęto także oznaczenia zawartości jonów miedzi, cynku, żelaza oraz ołowiu i kadmu.
Jun 26, 2023
Nov 21, 2012
3 424
133
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/960
Edition name | Date |
---|---|
ZB-106518 | Jun 26, 2023 |
Kaleta, Jolanta
Basista-Sołtys, Katarzyna
Rojek, Sebastian
Szopa, Agnieszka
Szopa, Agnieszka