Title:

Analiza fizykochemiczna propolisu i możliwości jego standaryzacji

Author:

Kaleta, Jolanta

Subject:

propolis ; kwasy fenolowe ; flawonoidy ; HPLC ; GC-MS

Abstract:

Przedmiotem badania są etanolowe ekstrakty propolisowe z obszaru Polski, które analizowano w celu ustalenia składu chemicznego i identyfikacji związków biologicznie aktywnych. W wyniku przeprowadzonych badań zidentyfikowano i oznaczono kwas kawowy, kwas p-kumarowy, kwas ferulowy, pinocembrynę, octan pinobanksyny, galanginę, chryzynę oraz ester fenyloetylowy i 1,1-dimetyloallilowy kwasu kawowego. Próbki poddano badaniu aktywności przeciwbakteryjnej w odniesieniu do szczepu Staphylococcus aureus i przeciwgrzybicznej w odniesieniu do szczepu Candida albicans. Do zbadania właściwości antyoksydacyjnych zastosowano metodę CUPRAC. Wyniki podane zostały w odniesieniu do troloksu. Badane próbki wykazywały wysoką aktywność antyoksydacyjną a uzyskane wartości mieściły się w przedziale od 49,5 mmol/g do 78,0 mmol/g. Porównano wyniki zawartości poszczególnych składników z wynikami aktywności przeciwbakteryjnej, przeciwgrzybicznej i antyoksydacyjnej. Do oceny posłużono się bezpośrednią analizą substancji wzorcowych oraz ich mieszanin modelowych a także zastosowano metody statystyczne. W poszukiwaniu związków aktywnych dokonano rozdziału wybranych nalewek na frakcje przy pomocy chromatografii kolumnowej, a otrzymane frakcje poddano analizie HPLC, GC-MS oraz ocenie aktywności mikrobiologicznej. W ocenie produktów przeznaczonych do zastosowania w terapii obok oznaczenia zawartości składników cz ; ynnych uwzględnia się także badania w zakresie czystości. Stąd też badaniami objęto także oznaczenia zawartości jonów miedzi, cynku, żelaza oraz ołowiu i kadmu.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

chemia ; farmacja

Degree grantor:

Wydział Farmaceutyczny

Promoter:

Krzek, Jan

Date:

2008

Date issued:

2007

Type:

Praca doktorska

Call number:

ZB-106518

Language:

pol

Access rights:

nieograniczony

×

Citation

Citation style: