Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Wpływ wybranych kwasów tłuszczowych na ekspresję genu aromatazy w komórkach progenitorowych ludzkiej tkanki tłuszczowej

Abstrakt:

Tkanka tłuszczowa jako organ wydzielania wewnętrznego jest postrzegana dopiero od końca ubiegłego wieku. Od tego czasu wyodrębniono kilkadziesiąt kluczowych substancji- adipokin, wytwarzanych przez komórki tkanki tłuszczowej-adipocyty. Biorą one udział w integracji i współdziałaniu różnych tkanek oraz nadzorują procesy metaboliczne organizmu. Do najważniejszych adipokin i cytokin należą: leptyna, adiponektyna, adypsyna, rezystyna, interleukina 6 (IL-6), inhibitor aktywatora plazminogenu typu 1 (PAI-1), TNF, angiotensynogen, a także enzymy jak aromataza Aromataza (P-450-aromataza) enzym syntezy estrogenów - występuje jako kompleks transbłonowego białka o masie 50-55 kDa w reticulum endoplazmatycznym i w błonach mitochondrium. Jest głównym enzymem syntezy estrogenów u wszystkich kręgowców. Estrogeny syntetyzowane w obecności aromatazy regulują funkcje związane z cechami płciowymi, oraz wykazują działanie osłonowe na układ sercowo-naczyniowy. Posiadają także działanie prokarcynogenne w raku gruczołu piersiowego i raku endometrium. Istnieje znaczna różnica w ekspresji aromatazy u kobiet zależna od ich wieku. W okresie przedmenopauzalnym miejscem ekspresji aromatazy są jajniki, po menopauzie natomiast tkanka tłuszczowa –trzewna i podskórna. Uwzględniając znaną uprzednio rolę tego enzymu w produkcji estrogenów u kobiet celem pracy było zbadanie różnicy w ekspresji aromatazy w tkance ; tłuszczowej wisceralnej i podskórnej u kobiet w wieku przed- i pomenopauzalnym. Mając na uwadze protekcyjny wpływ diety w prewencji schorzeń układu krążenia zbadano również wpływ na ekspresję aromatazy występujących w diecie podstawowych kwasów tłuszczowych (w nietoksycznym stężeniu 10-30μM): kwasu arachidonowego (AA), kwasu eikozapentaenowego (EPA), kwasu oleinowego (OA) oraz kwasu palmitynowego (PA) na uważane za najbardziej aktywne metabolicznie komórki tzw. zrębu naczyniowego tkanki tłuszczowej, tzw stromal vascular fraction (SVF). Za cel pracy przyjęto wykazanie różnicy w ekspresji aromatazy w ludzkiej podskórnej i trzewnej tkance tłuszczowej u kobiet w okresie przed i około menopauzalnym. Ponadto przebadano w badaniach in vitro wpływ nasyconych, mono-, i wielo-nienasyconych kwasów tłuszczowych na ekspresję aromatazy w komórkach progenitorowych izolowanych z ludzkiej podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej. Oceniając wyniki badań in vivo stwierdzono, że istnieje dodatnia korelacja między wiekiem badanych pacjentek i wartością BMI, a w związku z tym ekspresja aromatazy zależy od wieku i stopnia otyłości. W badaniach In vitro wykazano natomiast, że nasycone kwasy tłuszczowe indukują ekspresję aromatazy w komórkach progenitorowych, zwłaszcza ukierunkowanych do adipocytów, natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe hamują ekspresję lub są obojętne. W komórkach SVF ukierunkowanych ; do komórek śródbłonka zaobserwowano odwrotną reakcję. Wniosek końcowy. Nasze badania potwierdziły tylko tendencję do większej ilości i aktywności aromatazy w podskórnej tkance tłuszczowej. Z wiekiem (i przy otyłości) rolę przejmuje trzewna tkanka tłuszczowa. Składniki diety w postaci kwasów tłuszczowych regulują ekspresję genu aromatazy w preadipocytach i adipocytach. Wykazano, że nasycone kwasy tłuszczowe nasilają, a wielonienasycone (EPA, AA) hamują ekspresję aromatazy. Natomiast w ukierunkowanych do różnicowania się śródbłonka komórek SVF obserwowano efekt przeciwny.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

biochemia

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Lekarski

Promotor:

Dembińska-Kieć, Aldona

Data wydania:

2008

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:848

Sygnatura:

ZB-108808

Język:

pol

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

21 lip 2022

Data dodania obiektu:

21 lis 2012

Liczba wyświetleń treści obiektu:

3

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/848

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-108808 21 lip 2022

Obiekty

Podobne
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji