Tytuł:

Zawartość witaminy A w pożywieniu kobiet w okresie przedkoncepcyjnym a zdrowie noworodka

Autor:

Sochacka-Tatara, Elżbieta

Temat i słowa kluczowe:

żywienie matki ; witamina A ; noworodek ; masa urodzeniowa

Abstrakt:

Celem badania było oszacowanie wpływu podaży witaminy A w pożywieniu matek przed ciążą na urodzeniową masę, długość i obwód główki oraz stopień dojrzałości noworodka. Do badań rekrutowano niepalące ciężarne kobiety w wieku 18-35 lat. Zebrano informacje dotyczące sposobu żywienia w okresie przedkoncepcyjnym i wyliczono zawartość witaminy A w diecie. Dane dotyczące parametrów urodzeniowych noworodka i stopnia dojrzałości uzyskano z rejestrów szpitalnych. Na podstawie prospektywnej obserwacji 473 matek i ich dzieci potwierdzono zależność pomiędzy witaminą A w diecie matek a parametrami antropometrycznymi noworodka. Dla wysokiej zawartości ekwiwalentu retinolu w diecie matek, parametry antropometryczne noworodka były wyższe, odpowiednio: dla masy urodzeniowej o 110,07 g, długości urodzeniowej o 0,61 cm, zaś obwodu główki o 0,45 cm. Statystycznie istotny związek potwierdzono także dla β-karotenu i długości urodzeniowej oraz obwodu główki. Niska zawartość witaminy A (<600 μg na dzień) w diecie matek zwiększała około 4-krotnie ryzyko urodzenia dziecka z objawami hipotrofii. Nie potwierdzono związku pomiędzy zawartością witaminy A a stopniem dojrzałości noworodka. Poprawa sposobu żywienia kobiet w okresie reprodukcyjnym, wyższe spożycie warzyw i owoców, może przynieść korzystne efekty dla rozwoju płodu i wpłynąć na zmniejszenie częstości urodzeń noworodków hipotroficznych.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

epidemiologia

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Lekarski

Promotor:

Tobiasz-Adamczyk, Beata

Data:

2010

Data wydania:

2009

Typ:

Praca doktorska

Sygnatura:

ZB-111791

Język:

pol

Prawa dostępu:

nieograniczony

×

Cytowanie

Styl cytowania: