Title:

Zawartość witaminy A w pożywieniu kobiet w okresie przedkoncepcyjnym a zdrowie noworodka

Author:

Sochacka-Tatara, Elżbieta

Subject:

żywienie matki ; witamina A ; noworodek ; masa urodzeniowa

Abstract:

Celem badania było oszacowanie wpływu podaży witaminy A w pożywieniu matek przed ciążą na urodzeniową masę, długość i obwód główki oraz stopień dojrzałości noworodka. Do badań rekrutowano niepalące ciężarne kobiety w wieku 18-35 lat. Zebrano informacje dotyczące sposobu żywienia w okresie przedkoncepcyjnym i wyliczono zawartość witaminy A w diecie. Dane dotyczące parametrów urodzeniowych noworodka i stopnia dojrzałości uzyskano z rejestrów szpitalnych. Na podstawie prospektywnej obserwacji 473 matek i ich dzieci potwierdzono zależność pomiędzy witaminą A w diecie matek a parametrami antropometrycznymi noworodka. Dla wysokiej zawartości ekwiwalentu retinolu w diecie matek, parametry antropometryczne noworodka były wyższe, odpowiednio: dla masy urodzeniowej o 110,07 g, długości urodzeniowej o 0,61 cm, zaś obwodu główki o 0,45 cm. Statystycznie istotny związek potwierdzono także dla β-karotenu i długości urodzeniowej oraz obwodu główki. Niska zawartość witaminy A (<600 μg na dzień) w diecie matek zwiększała około 4-krotnie ryzyko urodzenia dziecka z objawami hipotrofii. Nie potwierdzono związku pomiędzy zawartością witaminy A a stopniem dojrzałości noworodka. Poprawa sposobu żywienia kobiet w okresie reprodukcyjnym, wyższe spożycie warzyw i owoców, może przynieść korzystne efekty dla rozwoju płodu i wpłynąć na zmniejszenie częstości urodzeń noworodków hipotroficznych.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

epidemiologia

Degree grantor:

Wydział Lekarski

Promoter:

Tobiasz-Adamczyk, Beata

Date:

2010

Date issued:

2009

Type:

Praca doktorska

Call number:

ZB-111791

Language:

pol

Access rights:

nieograniczony

×

Citation

Citation style: