Metadata language
Title:
Zwyczaje żywieniowe i stan odżywienia chorych na cukrzycę, a interakcje leków z żywnością
Author:
Subject:
dieta w cukrzycy ; zwyczaje żywieniowe ; interakcja leków z żywnością
Abstract:
Celem pracy była ocena zwyczajów żywieniowych i stanu odżywienia chorych na cukrzycę oraz sprawdzenie jak te czynniki mogą wpływać na ryzyko wystąpienia u nich interakcji leków z pożywieniem. Badania przeprowadzono od 03.2019 r. do 02.2020 r., w 2 szpitalach i 2 poradniach diabetologicznych w Bielsku-Białej i Wadowicach po uzyskaniu pozytywnej opinii Komisji Bioetycznej w Bielsku-Białej (Nr 2018/11/15/3 z dnia 15.11.2018 r.). Po uwzględnieniu kryterium wieku 18-65 lat i kryteriów wyłączenia przeanalizowano 203 osoby - 101 hospitalizowanych oraz 102 leczonych ambulatoryjnie. W badaniu wykorzystano kwestionariusz KomPAN oraz autorski kwestionariusz ankiety. Wysunięto poniższe wnioski: - Na zachowania żywieniowe miały wpływ wiek, płeć i aktywność zawodowa. - Na stan odżywienia oceniany wskaźnikiem BMI wpływał wiek, wykształcenie i sytuacja finansowa. - Osoby z nadwagą i otyłością deklarowały niższą aktywność fizyczną. Stan odżywienia wpływał na samoocenę zdrowia badanych. - Wykształcenie badanych miało istotny związek z ich poziomem wiedzy żywieniowej. - Poziom wiedzy żywieniowej korelował z zachowaniami żywieniowymi badanych oraz wyższym indeksem zdrowej diety i niższym indeksem niezdrowej diety. Pacjenci reprezentujący wysoki poziom wiedzy żywieniowej mieli istotnie niższe wskaźniki WHtR i BMI, w stosunku do pozostałych. - Osoby zgłaszające działania niepożądane stosowanych lekó ; w przeciwcukrzycowych częściej popełniały błędy w zakresie zasad ich przyjmowania, posiadały jedynie dostateczną wiedzą żywieniową i charakteryzowały się umiarkowanym natężeniem cech niezdrowej diety.
Place of publishing:
Level of degree:
Degree discipline:
Degree grantor:
Rada Dyscypliny Nauki o zdrowiu
Promoter:
Schlegel-Zawadzka, Małgorzata ; Babiarczyk, Beata