Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Wpływ restrykcji kalorycznej na rozwój zmian miażdżycowych : molekularne mechanizmy

Abstrakt:

Restrykcje kaloryczne (CR) to interwencja dietetyczna, która przyczynia się do wydłużenia życia ssaków. Efekt stosowania ograniczenia żywienia może być różny w zależności od wieku zwierząt modelowych. Celem pracy było więc określenie wpływu restrykcji kalorycznej na rozwój zmian miażdżycowych u rosnących i dorosłych myszy ApoE/LDLR-/-. Wprowadzono dwa modele żywienia. Zastosowano dietę kontrolną AIN-93 oraz dietę aterogenną typu Western diet. Aby potwierdzić efekt działania CR poprzez aktywację genu FMO3 przeprowadzono doświadczenie, w którym dietę zwierząt suplementowano choliną (0,5% i 1%). Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano, że restrykcje kaloryczne obniżały masę ciała u zwierząt dorosłych oraz rosnących żywionych dietą AIN-93 oraz dietą typu Western. Restrykcje kaloryczne istotnie statystycznie zwiększały stężenie cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL, jak również obniżały cholesterol HDL u rosnących myszy w obu modelach żywieniowych. Ograniczenie kalorii istotnie statystycznie obniżało stężenie triacylogliceroli u rosnących i dorosłych zwierząt żywionych dietą kontrolną. Zależności tej nie wykazano u zwierząt żywionych dietą typu Western. Analizując tkankę tłuszczową zaobserwowano istotny statystycznie wzrost zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz spadek nienasyconych kwasów tłuszczowych wyłącznie u myszy rosnących. U myszy dorosłych bez względ ; u na stosowaną dietę zastosowane ograniczenia żywieniowe zmniejszały powierzchnię zmian miażdżycowych, natomiast u myszy rosnących zwiększały miażdżycę w całej aorcie. Wykazano zwiększoną ekspresję genu FMO, co mogło wskazywać na działanie restrykcji kalorycznych poprzez wpływ na mikrobiotę jelitową. Podawanie myszom ApoE/LDLR-/- choliny w diecie istotnie statystycznie zwiększało powierzchnię zmian miażdżycowych. Restrykcje kaloryczne zastosowane u dorosłych i rosnących myszy ApoE/LDLR-/- żywionych dietami kontrolną oraz aterogenną wykazały inne, przeciwne oddziaływanie na organizm.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

biochemia

Instytucja nadająca tytuł:

Rada Dyscypliny Nauki medyczne

Promotor:

Wybrańska, Iwona

Data wydania:

2019

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:5074

Sygnatura:

ZB-132344

Język:

pol

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

8 kwi 2024

Data dodania obiektu:

8 kwi 2024

Liczba wyświetleń treści obiektu:

8

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/5075

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-132344 8 kwi 2024
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji