Obiekt

Tytuł: Wpływ składowych stylu życia na występowanie nadwagi lub otyłości wśród studentów kierunków medycznych

Abstrakt:

Cel pracy: ocena wpływu wybranych składowych stylu życia na występowanie nadwagi lub otyłości wśród studentów kierunków medycznych. Grupa badana - 375 osób zróżnicowanych pod względem płci i wieku. Metody badawcze: pomiary antropometryczne,wskaźnik BMI, pomiary ciśnienia tętniczego krwi, analiza składu ciała, metoda sondażu diagnostycznego, technikę ankietowania. Przeprowadzono analizę statystyczną zmiennych ilościowych i jakościowych. Wyniki: stwierdzono istotność statystyczną w zakresie wieku i płci badanych w odniesieniu do nadwagi i otyłości, nie stwierdzono otyłości metabolicznej. Wykazano istotność statystyczną w odniesieniu do spożywania żywności typu fast-food, spożywania owoców i warzyw, dosalania, słodzenia gorących napojów, pomiędzy ilością, rodzajem wypijanych napojów alkoholowych, a wiekiem i płcią. Stwierdzono, iż podejmowanie aktywności fizycznej ma związek z wiekiem i płcią. Wnioski: Częściej otyłość i nadwagę obserwowano w grupie kobiet powyżej 25. r.ż„ Wykazano istotne statystycznie różnice w składzie ciała w oparciu o BIA w odniesieniu do płci i wieku. Nadmierną procentową zawartość tkanki tłuszczowej częściej stwierdzono w grupie kobiet powyżej 25. r.ż. niż w grupie osób młodszych. Podejmowanie aktywności fizycznej ma istotny statystycznie związek z wiekiem i płcią. Stwierdzono · istotność statystyczną pomiędzy wartościami ciśnienia t ; ętniczego krwi, a wiekiem, płcią oraz predyspozycjami rodzinnymi badanych. Stwierdzono istotność statystyczną dotyczącą źródeł, z których pozyskiwano wiedzę na temat odżywiania się. Główne źródła stanowiły dom rodzinny, szkoła oraz strony internetowe. Nie stwierdzono znacznych różnic w stylu życia osób z prawidłową masą ciała, nadwagą czy otyłością. Błędy żywieniowe obserwowane wśród badanych to: niskie spożycie pieczywa razowego, ciemnego, warzyw i owoców, ryb, niedostateczne przyjmowanie płynów; spożywanie napojów słodzonych, dosładzanie napojów oraz dosalanie produktów gotowych przy stole.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Instytucja nadająca tytuł:

Rada Dyscypliny Nauki o zdrowiu

Promotor:

Bonior, Joanna ; Skop-Lewandowska, Agata

Data wydania:

2023

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:5019

Sygnatura:

ZB-137728

Język:

pol

Prawa dostępu:

nieograniczony

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

6 lut 2024

Data dodania obiektu:

6 lut 2024

Liczba wyświetleń treści obiektu:

30

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

34

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/5020

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-137728 6 lut 2024
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji