Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Selen jako element zwyczajów żywieniowych w etiologii i następstwach klinicznych raka jelita grubego

Abstrakt:

Selen dzięki funkcji antyoksydacyjnej może zapobiegać nowotworom, m.in. rakowi jelita grubego. Pomimo wiedzy na temat patofizjologicznych mechanizmów ochronnych selenu w raku jelita grubego, wyniki badań są niejednorodne, co wskazuje na potrzebę prowadzenia dalszych badań w temacie roli selenu w raka jelita grubego. Praca pokazała, że selen zmniejszał ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 8%, wraz ze wzrostem spożycia o każde 10 μg. Ponadto efekt selenu był modyfikowany przez wapń. U osób z niższym spożyciem wapnia (<1000 mg/dzień) ryzyko raka jelita grubego zmniejszyło się o 13% oraz o 44% i 66% - w zależności od przypisanej kategorii spożycia selenu: 60 do <80 μg/dzień i ≥80 μg/dzień. W niniejszej pracy badano również wpływ spożycia selenu na przeżycie pacjentów z rakiem jelita grubego, kierowanych do operacji. Wykorzystując model regresji Coxa, po standaryzacji, zaobserwowano, iż osoby w grupie o wyższym spożyciu selenu w diecie (≥48,8 μg/dzień) miały o 27% niższe ryzyko zgonu z powodu raka jelita grubego w porównaniu do osób będących w grupie o niższym spożyciu selenu w diecie (<48,8 μg/dzień) (HR=0,73; 95%PU: 0,54-0,98). Zaobserwowano, że zwiększone spożycie selenu w populacji o jego niskiej podaży może przynosić korzystne działania w profilaktyce oraz w odległych efektach klinicznych.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Instytucja nadająca tytuł:

Rada Dyscypliny Nauki medyczne

Promotor:

Gałaś, Aleksander

Data wydania:

2023

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:5010

Sygnatura:

ZB-138362

Język:

pol; eng

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

22 mar 2024

Data dodania obiektu:

10 sty 2024

Liczba wyświetleń treści obiektu:

0

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/5011

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-138362 22 mar 2024
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji