This publication is unavailable to your account. If you have more privileged account please try to use it or contact with the institution connected to this digital library.
Skrzypczak-Pietraszek, Ewa
1999
Praca doktorska
Celem badań było opracowanie optymalnych warunków prowadzenia kultur kalusowych Melittis melissophyllum L. dla uzyskania materiału do izolacji polisacharydów oraz wyizolowanie, oczyszczenie i określenie struktury rozpuszczalnych w wodzie polisacharydów z ziela i tkanki kalusowej badanego gatunku. Przetestowano liczne warianty pożywki. Najlepszym dla przyrostu tkanki kalusowej okazał się wariant P (BAP - 1 mg/l, NAA - 0,5 mg/l, GA3 - 0,25 mg/l). Wskaźnik przyrostu wynosił 18. Surowe frakcje polisacharydowe (SPS) wyizolowano z wydajnością 1,1% (ziele) i 2% (tkanka kalusowa). SPS oczyszczano i frakcjonowano. Ostatecznie z ziela uzyskano 11 frakcji polisacharydowych: 3 obojętne i 8 kwaśnych, a z tkanki kalusowej 9 frakcji: 4 obojętne i 5 kwaśnych. Określono zawartości procentowe kwasów uronowych oraz średnie masy cząsteczkowe wyizolowanych związków. Przeprowadzono analizę GLC octanów alditoli oraz GLC/MS częściwo zmetylowanych octanów alditoli. Dominującymi strukturami znalezionymi we wszystkich frakcjach wyizolowanych zarówno z ziela, jak i z tkanki kalusowej są arabinogalaktany zbudowane z głównego łańcucha galaktozowego o wiązaniach 1›3, z bocznymi łańcuchami zawierającymi głównie arabinozę i galaktozę. We frakcjach kwaśnych dodatkowo występuje rammoza i kwas galakturonowy.
Kraków
2 - studia doktoranckie
farmacja
Wydział Farmaceutyczny
Kohlmunzer, Stanisław
oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4891
ZB-87329
pol
nieograniczony
Jun 26, 2023
Jul 29, 2022
19
25
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4892
RDF
OAI-PMH
Muszyńska, Bożena
Sułkowska-Ziaja, Katarzyna
Stefan, Joanna
Citation style: chicago-author-date iso690-author-date
This page uses 'cookies'. More information I understand