Object

Title: Polisacharydy w zielu i kulturach kalusowych miodownika melisowatego Melittis melissophyllum L. (Lamiaceae)

Abstract:

Celem badań było opracowanie optymalnych warunków prowadzenia kultur kalusowych Melittis melissophyllum L. dla uzyskania materiału do izolacji polisacharydów oraz wyizolowanie, oczyszczenie i określenie struktury rozpuszczalnych w wodzie polisacharydów z ziela i tkanki kalusowej badanego gatunku. Przetestowano liczne warianty pożywki. Najlepszym dla przyrostu tkanki kalusowej okazał się wariant P (BAP - 1 mg/l, NAA - 0,5 mg/l, GA3 - 0,25 mg/l). Wskaźnik przyrostu wynosił 18. Surowe frakcje polisacharydowe (SPS) wyizolowano z wydajnością 1,1% (ziele) i 2% (tkanka kalusowa). SPS oczyszczano i frakcjonowano. Ostatecznie z ziela uzyskano 11 frakcji polisacharydowych: 3 obojętne i 8 kwaśnych, a z tkanki kalusowej 9 frakcji: 4 obojętne i 5 kwaśnych. Określono zawartości procentowe kwasów uronowych oraz średnie masy cząsteczkowe wyizolowanych związków. Przeprowadzono analizę GLC octanów alditoli oraz GLC/MS częściwo zmetylowanych octanów alditoli. Dominującymi strukturami znalezionymi we wszystkich frakcjach wyizolowanych zarówno z ziela, jak i z tkanki kalusowej są arabinogalaktany zbudowane z głównego łańcucha galaktozowego o wiązaniach 1›3, z bocznymi łańcuchami zawierającymi głównie arabinozę i galaktozę. We frakcjach kwaśnych dodatkowo występuje rammoza i kwas galakturonowy.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

farmacja

Degree grantor:

Wydział Farmaceutyczny

Promoter:

Kohlmunzer, Stanisław

Date issued:

1999

Identifier:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4891

Call number:

ZB-87329

Language:

pol

Access rights:

nieograniczony

Object collections:

Last modified:

Jun 26, 2023

In our library since:

Jul 29, 2022

Number of object content hits:

19

Number of object content views in PDF format

25

All available object's versions:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4892

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
ZB-87329 Jun 26, 2023
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information