Nie masz uprawnień do wyświetlenia tego obiektu. Aby poprosić o dostęp do niego, wypełnij poniższe pola.
Szura, Mirosław
2001
Praca doktorska
Chorzy z krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego stanowią ok. 1-2% ogółu hospitalizowanych chorych. W miarę postępu technologicznego zaczęto do diagnostyki krwawień wprowadzać endoskopię, która obecnie jest najpowszechniej stosowaną metodą. W latach 1974 - 2000 w Klinice hospitalizowano 1380 chorych z krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wśród najczęstszych źródeł krwawień należy wymienić chorobę wrzodową (63%), krwotoczne zapalenie błony śluzowej (14%), zespół Mallory-Weiss (7%), żylaki przełyku (7%) i naciek nowotworowy (7%). Stwierdzono, iż wprowadzenie metod endoskopowego tamowania zmniejszyło częstość zgonów z 12,4 do 5,9%. Nie wykazano zależności pomiędzy intensywnością krwawienia ocenianą endoskopowo w skali Forresta a częstością zgonów. Planowe powtórzenie zabiegu endoskopowego podczas badania kontrolnego nie wpływało na obniżenie częstości nawrotów i zgonów. Skojarzone zabiegi endoskopowe łączące metody iniekcyjne z koagulacyjnymi zapewniały uzyskanie ostatecznej hemostazy u wszystkich chorych.
Kraków
2 - studia doktoranckie
chirurgia ; choroby układu trawiennego
Wydział Lekarski
Karcz, Danuta
2000
oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4810
ZB-91877
pol
nieograniczony
26 cze 2023
12 lip 2022
119
139
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4811
RDF
OAI-PMH
Matyja, Andrzej
Wojtas-Bonior, Izabela
Styl cytowania: chicago-author-date iso690-author-date
Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji Rozumiem