This publication is unavailable to your account. If you have more privileged account please try to use it or contact with the institution connected to this digital library.
Szura, Mirosław
2001
Praca doktorska
Chorzy z krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego stanowią ok. 1-2% ogółu hospitalizowanych chorych. W miarę postępu technologicznego zaczęto do diagnostyki krwawień wprowadzać endoskopię, która obecnie jest najpowszechniej stosowaną metodą. W latach 1974 - 2000 w Klinice hospitalizowano 1380 chorych z krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wśród najczęstszych źródeł krwawień należy wymienić chorobę wrzodową (63%), krwotoczne zapalenie błony śluzowej (14%), zespół Mallory-Weiss (7%), żylaki przełyku (7%) i naciek nowotworowy (7%). Stwierdzono, iż wprowadzenie metod endoskopowego tamowania zmniejszyło częstość zgonów z 12,4 do 5,9%. Nie wykazano zależności pomiędzy intensywnością krwawienia ocenianą endoskopowo w skali Forresta a częstością zgonów. Planowe powtórzenie zabiegu endoskopowego podczas badania kontrolnego nie wpływało na obniżenie częstości nawrotów i zgonów. Skojarzone zabiegi endoskopowe łączące metody iniekcyjne z koagulacyjnymi zapewniały uzyskanie ostatecznej hemostazy u wszystkich chorych.
Kraków
2 - studia doktoranckie
chirurgia ; choroby układu trawiennego
Wydział Lekarski
Karcz, Danuta
2000
oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4810
ZB-91877
pol
nieograniczony
Jun 26, 2023
Jul 12, 2022
119
139
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4811
RDF
OAI-PMH
Matyja, Andrzej
Wojtas-Bonior, Izabela
Citation style: chicago-author-date iso690-author-date
This page uses 'cookies'. More information I understand