Obiekt

Tytuł: Charakterystyka wybranych bakterii kwasu mlekowego, jako podstawa do wyboru probiotyków nowej generacji

Abstrakt:

Bakterie kwasu mlekowego są drobnoustrojami powszechnie kolonizującymi środowisko człowieka. Wieloletnie badania wskazują na możliwość wykorzystania tych bakterii do odbudowania, a następnie utrzymania prawidłowego składu mikroflory w ludzkim przewodzie pokarmowym. Przedmiotem pracy było utworzenie dużej kolekcji bakterii z rodzaju Lactobacillus pochodzenia ludzkiego, a następnie w oparciu o kolejno prowadzone, cztery etapy selekcji (badanie przynależności gatunkowej, właściwości antagonistycznych, powierzchniowych, oporności na sok żołądkowy i sole żółci) wybranie tylko tych z nich, które najlepiej spełniają ściśle określone wymagania stawiane wobec bakterii probiotycznych. W trakcie badań wykryto występowanie wśród szczepów Lactobacillus pochodzenia ludzkiego zjawiska koagregacji międzygatunkowej oraz zaobserwowano po raz pierwszy zdolność do tworzenia zewnąrzkomórkowej substancji śluzowej tzw. slime'u. Do celów tej rozprawy opracowano i sprawdzono nową szybką metodę tzw. słupkową służącą do pomiaru właściwości antagonistycznych wykazywanych przez szczepy Lactobacillus wobec bakterii wskaźnikowych, którymi mogą być wszystkie, nawet bardzo wymagające tlenowe i beztlenowe czynniki etiologiczne zakażeń człowieka.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

mikrobiologia ; farmakologia

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Lekarski

Promotor:

Heczko, Piotr

Data wydania:

1999

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4786

Sygnatura:

ZB-88386

Język:

pol

Prawa dostępu:

nieograniczony

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

26 cze 2023

Data dodania obiektu:

9 lip 2022

Liczba wyświetleń treści obiektu:

83

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

105

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4787

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-88386 26 cze 2023
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji