Object

Title: Charakterystyka wybranych bakterii kwasu mlekowego, jako podstawa do wyboru probiotyków nowej generacji

Abstract:

Bakterie kwasu mlekowego są drobnoustrojami powszechnie kolonizującymi środowisko człowieka. Wieloletnie badania wskazują na możliwość wykorzystania tych bakterii do odbudowania, a następnie utrzymania prawidłowego składu mikroflory w ludzkim przewodzie pokarmowym. Przedmiotem pracy było utworzenie dużej kolekcji bakterii z rodzaju Lactobacillus pochodzenia ludzkiego, a następnie w oparciu o kolejno prowadzone, cztery etapy selekcji (badanie przynależności gatunkowej, właściwości antagonistycznych, powierzchniowych, oporności na sok żołądkowy i sole żółci) wybranie tylko tych z nich, które najlepiej spełniają ściśle określone wymagania stawiane wobec bakterii probiotycznych. W trakcie badań wykryto występowanie wśród szczepów Lactobacillus pochodzenia ludzkiego zjawiska koagregacji międzygatunkowej oraz zaobserwowano po raz pierwszy zdolność do tworzenia zewnąrzkomórkowej substancji śluzowej tzw. slime'u. Do celów tej rozprawy opracowano i sprawdzono nową szybką metodę tzw. słupkową służącą do pomiaru właściwości antagonistycznych wykazywanych przez szczepy Lactobacillus wobec bakterii wskaźnikowych, którymi mogą być wszystkie, nawet bardzo wymagające tlenowe i beztlenowe czynniki etiologiczne zakażeń człowieka.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

mikrobiologia ; farmakologia

Degree grantor:

Wydział Lekarski

Promoter:

Heczko, Piotr

Date issued:

1999

Identifier:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4786

Call number:

ZB-88386

Language:

pol

Access rights:

nieograniczony

Object collections:

Last modified:

Jun 26, 2023

In our library since:

Jul 9, 2022

Number of object content hits:

83

Number of object content views in PDF format

105

All available object's versions:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4787

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
ZB-88386 Jun 26, 2023
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information