Title:

Charakterystyka wybranych bakterii kwasu mlekowego, jako podstawa do wyboru probiotyków nowej generacji

Author:

Strus, Magdalena

Subject:

flora przewodu pokarmowego ; Lactobacillus

Abstract:

Bakterie kwasu mlekowego są drobnoustrojami powszechnie kolonizującymi środowisko człowieka. Wieloletnie badania wskazują na możliwość wykorzystania tych bakterii do odbudowania, a następnie utrzymania prawidłowego składu mikroflory w ludzkim przewodzie pokarmowym. Przedmiotem pracy było utworzenie dużej kolekcji bakterii z rodzaju Lactobacillus pochodzenia ludzkiego, a następnie w oparciu o kolejno prowadzone, cztery etapy selekcji (badanie przynależności gatunkowej, właściwości antagonistycznych, powierzchniowych, oporności na sok żołądkowy i sole żółci) wybranie tylko tych z nich, które najlepiej spełniają ściśle określone wymagania stawiane wobec bakterii probiotycznych. W trakcie badań wykryto występowanie wśród szczepów Lactobacillus pochodzenia ludzkiego zjawiska koagregacji międzygatunkowej oraz zaobserwowano po raz pierwszy zdolność do tworzenia zewnąrzkomórkowej substancji śluzowej tzw. slime'u. Do celów tej rozprawy opracowano i sprawdzono nową szybką metodę tzw. słupkową służącą do pomiaru właściwości antagonistycznych wykazywanych przez szczepy Lactobacillus wobec bakterii wskaźnikowych, którymi mogą być wszystkie, nawet bardzo wymagające tlenowe i beztlenowe czynniki etiologiczne zakażeń człowieka.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

mikrobiologia ; farmakologia

Degree grantor:

Wydział Lekarski

Promoter:

Heczko, Piotr

Date:

2000

Date issued:

1999

Type:

Praca doktorska

Call number:

ZB-88386

Language:

pol

Access rights:

nieograniczony

×

Citation

Citation style: