Tytuł:

Charakterystyka wybranych bakterii kwasu mlekowego, jako podstawa do wyboru probiotyków nowej generacji

Autor:

Strus, Magdalena

Temat i słowa kluczowe:

flora przewodu pokarmowego ; Lactobacillus

Abstrakt:

Bakterie kwasu mlekowego są drobnoustrojami powszechnie kolonizującymi środowisko człowieka. Wieloletnie badania wskazują na możliwość wykorzystania tych bakterii do odbudowania, a następnie utrzymania prawidłowego składu mikroflory w ludzkim przewodzie pokarmowym. Przedmiotem pracy było utworzenie dużej kolekcji bakterii z rodzaju Lactobacillus pochodzenia ludzkiego, a następnie w oparciu o kolejno prowadzone, cztery etapy selekcji (badanie przynależności gatunkowej, właściwości antagonistycznych, powierzchniowych, oporności na sok żołądkowy i sole żółci) wybranie tylko tych z nich, które najlepiej spełniają ściśle określone wymagania stawiane wobec bakterii probiotycznych. W trakcie badań wykryto występowanie wśród szczepów Lactobacillus pochodzenia ludzkiego zjawiska koagregacji międzygatunkowej oraz zaobserwowano po raz pierwszy zdolność do tworzenia zewnąrzkomórkowej substancji śluzowej tzw. slime'u. Do celów tej rozprawy opracowano i sprawdzono nową szybką metodę tzw. słupkową służącą do pomiaru właściwości antagonistycznych wykazywanych przez szczepy Lactobacillus wobec bakterii wskaźnikowych, którymi mogą być wszystkie, nawet bardzo wymagające tlenowe i beztlenowe czynniki etiologiczne zakażeń człowieka.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

mikrobiologia ; farmakologia

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Lekarski

Promotor:

Heczko, Piotr

Data:

2000

Data wydania:

1999

Typ:

Praca doktorska

Sygnatura:

ZB-88386

Język:

pol

Prawa dostępu:

nieograniczony

×

Cytowanie

Styl cytowania: