Zmiany demograficzne, społeczno-ekonomiczne i kulturowe, które dokonały się w ostatnim dziesięcioleciu oraz postępująca globalizacja stawiają przed nadzorem sanitarno-epidemiologicznym nowe wyzwania. Celem pracy była ocena częstości występowania i poznanie etiologii zakażeń i chorób przenoszonych drogą pokarmową w woj. śląskim w latach 2008-2019. W modelu badania opisowego, na podstawie wtórnych danych epidemiologicznych rejestrowanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną, Śląski Urząd Wojewódzki oraz Narodowy Fundusz Zdrowia w Katowicach, potwierdzono, że: 1. Zmieniła się liczba i struktura zachorowań, w początkowych latach dominowały salmonellozy mające związek z żywieniem zbiorowym, aktualnie dominuje liczba zakażeń Clostridium difficile, głównie w jednostkach leczniczo-opiekuńczych. 2. Profil hospitalizacji z powodu wybranych chorób zakaźnych przenoszonych drogą pokarmową wykazany przez ŚUW jest zbieżny w zakresie trendu z danymi obserwowanymi w nadzorze PIS. 3. Zidentyfikowano sezonowość w odniesieniu do ognisk bakteryjnych (z maksimum w miesiącach lata i jesieni) oraz wirusowych (z maksimum w sezonie zimowo-wiosennym), wykazano także ich znaczne zróżnicowanie terytorialne. 4. Wykazano brak spójności rejestrów zachorowań na choroby zakaźne przenoszone drogą pokarmową prowadzonych przez niezależne instytucje zdrowia publicznego. Niezbędne jest utworzenie ; jednego, spójnego rejestru łączącego dane o zachorowaniach poszerzone o wywiad, hospitalizacje i ewentualne zgony.
choroby zakaźne ; epidemiologia
Rada Dyscypliny Nauki medyczne
Grochowska-Niedworok, Elżbieta
25 mar 2024
21 cze 2022
100
32
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4742
Nazwa wydania | Data |
---|---|
ZB-135318 | 25 mar 2024 |
Hudzik, Grzegorz
Hubalewska-Mazgaj, Magdalena
Majka, Grzegorz
Krakowski, Radosław
Wałaszek, Michał
Różańska, Anna
Czyżowska, Jolanta