Grzyby jadalne należą do żywności obecnej w diecie człowieka od wieków. W ostatnich latach, zainteresowanie badaczy skupia się nie tylko na owocnikach grzybów jadalnych, ale również na ich kulturach mycelialnych. Celem mojej pracy było przeprowadzenie analizy zawartości substancji prozdrowotnych w owocnikach i myceliach z kultur in vitro wybranych grzybów jadalnych, a następnie ocena ich biodostępności (z użyciem sztucznych soków trawiennych, linii komórkowej CaCo-2 oraz błon półprzepuszczalnych). Celem pracy było również otrzymanie kultur mycelialnych na modyfikowanych podłożach (z dodatkiem cynku, selenu, L-fenyloalaniny, czy lowastatyny), tak aby wzmocnić ich potencjał leczniczy. W wyniku przeprowadzonych eksperymentów wykazano, że grzyby jadalne mogą być źródłem biopierwiastków, niehalucynogennych związków indolowych, kwasów fenolowych, a także lowastatyny w diecie człowieka. Oznaczane substancje prozdrowotne są akumulowane w grzybni, ale także z powodzeniem ulegają procesom: ekstrakcji do sztucznych soków trawiennych (śliny, soku żołądkowego i soku jelitowego) oraz wchłaniania w modelu in vitro. Udowodniono również, że kultury mycelialne posiadają zdolność do akumulacji substancji bioaktywnych z pożywek, a po odpowiedniej modyfikacji, mogą być materiałem o aktywności antyoksydacyjnej, przeciwdepresyjnej, czy przeciwmiażdżycowej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzo ; no, że grzyby jadalne są cennymi surowcami o właściwościach profilaktycznych, dietetycznych, ale także leczniczych, przez co włączenie ich do codziennej diety może być korzystne dla zdrowia.
2 mar 2023
23 maj 2022
10
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4710
Nazwa wydania | Data |
---|---|
ZB-134221 | 2 mar 2023 |
Kała, Katarzyna