Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Substancje biologicznie aktywne owocników i mycelium kultur in vitro wybranych grzybów jadalnych

Abstrakt:

Grzyby jadalne należą do żywności obecnej w diecie człowieka od wieków. W ostatnich latach, zainteresowanie badaczy skupia się nie tylko na owocnikach grzybów jadalnych, ale również na ich kulturach mycelialnych. Celem mojej pracy było przeprowadzenie analizy zawartości substancji prozdrowotnych w owocnikach i myceliach z kultur in vitro wybranych grzybów jadalnych, a następnie ocena ich biodostępności (z użyciem sztucznych soków trawiennych, linii komórkowej CaCo-2 oraz błon półprzepuszczalnych). Celem pracy było również otrzymanie kultur mycelialnych na modyfikowanych podłożach (z dodatkiem cynku, selenu, L-fenyloalaniny, czy lowastatyny), tak aby wzmocnić ich potencjał leczniczy. W wyniku przeprowadzonych eksperymentów wykazano, że grzyby jadalne mogą być źródłem biopierwiastków, niehalucynogennych związków indolowych, kwasów fenolowych, a także lowastatyny w diecie człowieka. Oznaczane substancje prozdrowotne są akumulowane w grzybni, ale także z powodzeniem ulegają procesom: ekstrakcji do sztucznych soków trawiennych (śliny, soku żołądkowego i soku jelitowego) oraz wchłaniania w modelu in vitro. Udowodniono również, że kultury mycelialne posiadają zdolność do akumulacji substancji bioaktywnych z pożywek, a po odpowiedniej modyfikacji, mogą być materiałem o aktywności antyoksydacyjnej, przeciwdepresyjnej, czy przeciwmiażdżycowej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzo ; no, że grzyby jadalne są cennymi surowcami o właściwościach profilaktycznych, dietetycznych, ale także leczniczych, przez co włączenie ich do codziennej diety może być korzystne dla zdrowia.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Farmaceutyczny

Promotor:

Muszyńska, Bożena

Data wydania:

2021

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4709

Sygnatura:

ZB-134221

Język:

pol

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 mar 2023

Data dodania obiektu:

23 maj 2022

Liczba wyświetleń treści obiektu:

0

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4710

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-134221 2 mar 2023
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji