Object

This publication is protected and can be accessed only from certain IPs.
This publication is protected and can be accessed only from certain IPs.

Title: Substancje biologicznie aktywne owocników i mycelium kultur in vitro wybranych grzybów jadalnych

Abstract:

Grzyby jadalne należą do żywności obecnej w diecie człowieka od wieków. W ostatnich latach, zainteresowanie badaczy skupia się nie tylko na owocnikach grzybów jadalnych, ale również na ich kulturach mycelialnych. Celem mojej pracy było przeprowadzenie analizy zawartości substancji prozdrowotnych w owocnikach i myceliach z kultur in vitro wybranych grzybów jadalnych, a następnie ocena ich biodostępności (z użyciem sztucznych soków trawiennych, linii komórkowej CaCo-2 oraz błon półprzepuszczalnych). Celem pracy było również otrzymanie kultur mycelialnych na modyfikowanych podłożach (z dodatkiem cynku, selenu, L-fenyloalaniny, czy lowastatyny), tak aby wzmocnić ich potencjał leczniczy. W wyniku przeprowadzonych eksperymentów wykazano, że grzyby jadalne mogą być źródłem biopierwiastków, niehalucynogennych związków indolowych, kwasów fenolowych, a także lowastatyny w diecie człowieka. Oznaczane substancje prozdrowotne są akumulowane w grzybni, ale także z powodzeniem ulegają procesom: ekstrakcji do sztucznych soków trawiennych (śliny, soku żołądkowego i soku jelitowego) oraz wchłaniania w modelu in vitro. Udowodniono również, że kultury mycelialne posiadają zdolność do akumulacji substancji bioaktywnych z pożywek, a po odpowiedniej modyfikacji, mogą być materiałem o aktywności antyoksydacyjnej, przeciwdepresyjnej, czy przeciwmiażdżycowej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzo ; no, że grzyby jadalne są cennymi surowcami o właściwościach profilaktycznych, dietetycznych, ale także leczniczych, przez co włączenie ich do codziennej diety może być korzystne dla zdrowia.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree grantor:

Wydział Farmaceutyczny

Promoter:

Muszyńska, Bożena

Date issued:

2021

Identifier:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4709

Call number:

ZB-134221

Language:

pol

Access rights:

tylko w bibliotece

Object collections:

Last modified:

Mar 2, 2023

In our library since:

May 23, 2022

Number of object content hits:

10

Number of object content views in PDF format

0

All available object's versions:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4710

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
ZB-134221 Mar 2, 2023
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information