Wprowadzenie: Cukrzyca ciężarnych (GDM) jest ograniczoną czasowo chorobą w ciąży. Niestety ryzyko powikłań krótko- i długofalowych zarówno dla matki, jak i dziecka jest wysokie. Jedną z często opisywanych w literaturze konsekwencji zdrowotnych noworodków matek z GDM może być wczesnodziecięca nadwaga, otyłość, a nawet cukrzyca wczesnodziecięca. Mechanizm zmian metabolicznych w okresie niemowlęcym i wczesnodziecięcym nie jest jeszcze dobrze poznany. Wiele badań naukowych donosi, że karmienie piersią działa protekcyjnie zarówno dla matek z przebytą GDM jak i ich dzieci. Istnieją jednak badania, które wskazują na potencjalny związek mleka matek z cukrzycą na zwiększoną zawartość tkanki tłuszczowej w okresie niemowlęcym. Wpływ GDM na skład mleka kobiecego nie został dokładnie opisany w literaturze. W niniejszej pracy doktorskiej przyjęto hipotezę, cukrzyca ciężarnych wpływa istotnie na średnie zawartości białka surowego i właściwego, węglowodanów, tłuszczów i wartości energetycznej mleka w 3, 7, 14, 21, 28. dobie laktacji. Metodologia: W badaniu wzięło udział w sumie 145 par matka - noworodek, w tym 74 kobiety z GDM 1 71 zdrowych kobiet. Rekrutacja odbyła się po porodzie w oddziałach położniczo-noworodkowych w Klinice Ginekologii i Perinatologii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz w Szpitalu Ginekologiczno-Położniczym UJASTEK w Krakowie. Uzyskano próbki mleka z 3, 7, 14, 21. i ; 28. dnia laktacji, które zostały przeanalizowane za pomocą analizatora MIRIS MHA. Analiza składu mleka obejmowała ilościową zawartość: białka surowego i właściwego, tłuszczów, węglowodanów i wartość energetyczną. Wyniki: Badanie testem t-Studenta wykazało istotny statystycznie wpływ GDM na zwiększoną zawartość białka surowego p = 0,038 i właściwego p = 0,022 w próbkach mleka w 14. dobie laktacji. Dodatkowo, w wyniku analizy korelacji Pearsona stwierdzono istotne statystyczne korelacje między poziomem białka surowego, właściwego, węglowodanów, tłuszczy i wartością energetyczną a czynnikami matczynymi i noworodkowymi z grupy badanej GDM. Wykazano istotną statystycznie i dodatnią zależność między wiekiem matki a zawartością tłuszczy w mleku w 3. dobie laktacji, r = 0,295; p = 0,034. Stwierdzono słabą korelację między masą ciała kobiet z GDM sprzed okresu ciąży a poziomem białka surowego i właściwego r = - 0,345; p = 0,011; r = - 0,323; p = 0,017 i węglowodanów w 21. dniu laktacji, r = 0,274; p = 0,045. Wykazano istotną statystyczną i ujemną zależność masy ciała przed porodem kobiet z GDM i poziomu białka surowego i właściwego r = - 0,351; p = 0,01 O; r = - 0,321; p = 0,019 również w 21. dniu laktacji. Stwierdzono istotnie statystycznie i ujemną korelację między przyrostami masy ciała w ciąży z GDM a zawartością węglowodanów w 3. dobie laktacji, r = - 0,397; p = 0,003. Czynn ; iki noworodkowe matek z GDM również wykazały istotną statystycznie korelację z zawartością tłuszczów i wartością energetyczną. Mleko noworodków płci męskiej matek z GDM zawierało więcej tłuszczu i miało wyższą wartość energetyczną w 7. dobie w porównaniu do mleka dla noworodków płci żeńskiej, r = 0,003; p = 0,003. Wynik testu korelacji wykazał istotnie statystycznie i pozytywny związek z masą urodzeniową ciała noworodków matek z GDM a zawartością tłuszczu w 3 dobie, r = 0,276, p = 0,038. Nie wykazano istotnego statystycznie związku pomiędzy długością urodzeniową noworodków matek z GDM a składem mleka. Podsumowanie: Cukrzyca ciężarnych oraz wiek matki, masa ciała sprzed okresu ciąży/porodu, przyrosty masy ciała w ciąży w grupie kobiet z GDM, masa urodzeniowa i płeć noworodka matki GDM są istotnie statystycznie związane z ilościową zmiennością makroskładników odżywczych i wartości energetycznej mleka w pierwszym miesiącu laktacji.
Rada Dyscypliny Nauki o zdrowiu
8 kwi 2024
23 maj 2022
7
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4705
Nazwa wydania | Data |
---|---|
ZB-134974 | 8 kwi 2024 |
Borodako, Alicja
Ryś, Przemysław