Przedmiotem badań niniejszej pracy doktorskiej jest olejek eteryczny izolowany ze skórek owoców gatunku Citrus hystrix. Do badań dotyczących aktywności biologicznych włączone zostały również trzy jego główne składniki: D- limonen, P-pinen, terpinen-4-ol, a także dwie mieszaniny tych związków (o równych proporcjach oraz w takich, w jakich występują w badanym olejku). W części eksperymentalnej dokonano analizy fitochemicznej składu olejku eterycznego, a także oceny aktywności biologicznej ukierunkowanej na różne aspekty funkcjonowania skóry. W projekcie zaplanowano cztery główne obszary doświadczeń. Pierwszy z nich obejmował badania in vitro komórek nowotworowych skóry ludzkiej - czerniaka o różnym pochodzeniu i stopniu złośliwości, a także analizę wpływu na komórki prawidłowe skóry ludzkiej (keratynocyty, melanocyty i fibroblasty). Druga część dotyczyła badań wpływu na niektóre enzymy funkcjonujące w skórze - tyrozynazę i hialuronidazę. Trzeci panel obejmował badania wpływu na wybrane procesy związane ze stanem zapalnym. Ostatni obszar stanowiły badania aktywności olejku wobec drobnoustrojów powodujących choroby skóry i jej przydatków. Otrzymane w ramach niniejszego projektu doktorskiego wyniki pozwoliły poszerzyć wiedzę dotyczącą aktywności biologicznych olejku pozyskanego z gatunku C. hystrix, jak również poszczególnych związków, będących głównymi komponentami badanego olej ; ku.
Podolak, Irma ; Galanty, Agnieszka
Mar 13, 2023
Apr 20, 2022
8
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4641
Edition name | Date |
---|---|
ZB-130324 | Mar 13, 2023 |
Kulig, Magdalena
Paruch, Krystyna
Hebda-Szydło, Alicja
Pukal, Małgorzata
Marczak, Bogusław T
Olczykowska-Siara, Elżbieta
Przeklasa-Muszyńska, Anna
Partyka, Łukasz