Celem badania było porównanie składu mikrobioty przewodu pokarmowego pacjentów poddanych chirurgii bariatrycznej, u których uzyskano korzystny wynik w postaci utraty nadmiaru masy ciała, z pacjentami, którzy nie odpowiedzieli tak pozytywnie na operację bariatryczną. U pacjentów wykonano resekcję rękawową żołądka lub ominięcie żołądkowe na pętli Roux-en-Y. Po sześciu miesiącach oceniono redukcję nadmiaru masy ciała. Od pacjentów pobrano wymazy z jamy ustnej oraz próbki kału przed zabiegiem operacyjnym oraz podczas wizyty kontrolnej sześć miesięcy po operacji. Na podstawie zebranego materiału biologicznego przeanalizowano skład mikrobioty jamy ustnej oraz jelita grubego. Grupę 1. stanowili chorzy, którzy osiągnęli dobry efekt leczenia – utratę co najmniej 50% nadmiaru masy ciała. Grupę 2. stanowili pozostali pacjenci. Przed operacją pacjenci w grupie 1. mieli mikrobiotę jamy ustnej bogatszą w bakterie z typu Proteobacteria i Bacteroidetes oraz mikrobiotę jelita bogatszą w bakterie z typu Proteobacteria. Natomiast pacjenci w grupie 2. mieli przed operacją mikrobiotę jamy ustnej bogatszą w bakterie z typu Actinobacteria i mikrobiotę jelita grubego bardziej obfitą w bakterie z typu Bacteroidetes i Firmicutes. Po sześciu miesiącach pacjenci, z grupy 1. mieli w jamie ustnej większą liczebność bakterii z typu Fusobacterium, a w jelicie grubym z typu Firmicutes. U pacjentów z gru ; py 2. po sześciu miesiącach mikrobiota jamy ustnej była bardziej liczebna w bakterie z typu Actinobacteria, a mikrobiota jelita grubego w bakterie z typu Bacteroidetes.
6 mar 2024
2 kwi 2022
20
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4611
Nazwa wydania | Data |
---|---|
ZB-134475 | 6 mar 2024 |
Stefura, Tomasz
Sroka-Oleksiak, Agnieszka
Jagielski, Paweł
Małczak, Piotr
Major, Katarzyna Ewa
Salamon, Dominika
Wysocki, Michał