Otyłość określa się, jako patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające możliwości adaptacyjne organizmu. Według statystyk WHO, jest to jedna z najczęstszych przyczyn zgonu, którym można zapobiec, zasadnym wydaje się podjęcie badań mających na celu wyjaśnienie mechanizmów powstawania otyłości. Przedmiotem projektu było ukazanie zmian w układzie dopaminergicznym mózgu u szczurów, karmionych okresowo oraz ciągle przez 5 tygodni pokarmem wysokotłuszczowym oraz wysokocukrowym. Analizom poddano poziom glukozy, cholesterolu, triglicerydów, stłuszczenia wątroby, oraz greliny i leptyny. W mózgu szczurów badano analizy transkryptu oraz poziomu białka receptorów dopaminowych D2 w grzbietowym prążkowiu, głównej strukturze mózgu związanej z rozwojem zachowań kompulsywnych. Kolejnym punktem projektu było porównanie zmian zachodzących w układzie dopaminergicznych mózgu u zwierząt pobierających modyfikowaną dietę lub narkotyk (kokainę) w modelu jej dożylnego samopodawania. Do najważniejszych wyników należą: wykazanie odmiennego wpływu rodzaju pokarmu oraz sposobu karmienia zwierząt na obwodowe markery otyłości, indukcja tylko przez pokarm wysokocukrowy zmian w przekaźnictwie dopaminergicznym w wybranej strukturze mózgu, poprzez konsumpcję pokarmu (naturalna nagroda) wydaję się być inną, niż ta spowodowana przez nadużywanie narkotyków (sztuczna nagroda). Zrealizowa ; ne badania przyczynią się do poszerzenia wiedzy o powstawaniu otyłości w szczególności w aspekcie zmian neurobiologicznych.
Filip, Małgorzata ; Sadakierska-Chudy, Anna
Jan 27, 2023
Mar 17, 2021
2
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4404
Edition name | Date |
---|---|
ZB-130124 | Jan 27, 2023 |
Rospond, Bartłomiej
Stefura, Tomasz
Kin-Dąbrowska, Joanna
Ossowski, Piotr
Golińska-Grzybała, Karolina
Mijas, Magdalena
Kowalczyk, Paulina