W niniejszej pracy oceniono rolę wybranych markerów stanu odżywienia, wisfatyny i irisiny, oraz sprawdzono, czy różnice w sposobie karmienia mogą wpływać na skład ciała noworodków urodzonych przedwcześnie z bardzo małą urodzeniową masą ciała (VLBW). Badania biochemiczne (stężenie irisiny i wisfatyny we krwi oraz mleku matki) były wykonywane w ciągu 1-ego tygodnia i w 5-tym tygodniu życia. Używając bioimpedancji elektrycznej oceniono skład ciała – w 1-szym tygodniu życia oraz w spodziewanym terminie porodu w grupie noworodków VLBW oraz w ciągu 1-ego tygodnia życia i w 3 miesiącu życia w grupie noworodków urodzonych o czasie. Noworodki VLBW karmione mieszanką mleczną miały niższą beztłuszczową masę ciała i wyższą ilość tkanki tłuszczowej niż noworodki VLBW karmione mlekiem matki w spodziewanym terminie porodu oraz noworodki donoszone. Stężenie irisiny było niższe w grupie noworodków VLBW, jej stężenie w 1-szym tygodniu życia pozytywnie korelowało z urodzeniową masą i długością ciała oraz obwodem głowy przy urodzeniu, masą ciała i obwodem głowy w 5-tym tygodniu życia. Stężenie wisfatyny w 5- tym tygodniu życia negatywnie korelowało z urodzeniową masą i długością ciała oraz obwodem głowy przy urodzeniu. Wykazano silną negatywną korelację między stężeniami irisiny i wisfatyny w surowicy w 1-szym pomiarze, która to korelacja utrzymywała się także w trakcie drugiego pomiaru. Stężenie ; wisfatyny w mleku matek VLBW wzrastało między pierwszym a drugim pomiarem, i było istotnie wyższe w 5-tym tygodniu po porodzie. Stężenie irisiny i wisfatyny w mleku w 1-szym pomiarze dodatnio korelowało ze stężeniami w 2-gim pomiarze.
Jun 26, 2023
Feb 5, 2021
25
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4394
Edition name | Date |
---|---|
ZB-132172 | Jun 26, 2023 |
Mól, Nina
Gilarska, Maja
Ochoda-Mazur, Agnieszka
Grudzień, Andrzej
Szymońska, Izabela
Janeczko, Magdalena