Nie masz uprawnień do wyświetlenia tego obiektu. Aby poprosić o dostęp do niego, wypełnij poniższe pola.
Kucwaj-Brysz, Katarzyna
2018
Praca doktorska
Celem niniejszej pracy było zaprojektowanie, synteza i badania biologiczne potencjalnych ligandów receptora serotoninowego 5-HT7 oraz przeprowadzenie wspomaganej komputerowo analizy SAR.Jako strukturę wiodącą wybrano związek MF-8, pierwszą wysoce aktywną i selektywną do 5-HT7 pochodną hydantoiny. Otrzymano 3 serie nowych pochodnych struktury MF-8, na drodze trójetapowej ścieżki syntetycznej (45 związków) oraz jej 4 czyste optycznie stereoizomery. Ponad 30% otrzymanych związków wykazało bardzo wysokie powinowactwo do receptora 5-HT7 (Ki<20 nM), w tym szczególnie wysokie dla 12 związków (Ki<10 nM). Większość pochodnych cechowała selektywność względem receptorów 5-HT1A i D2, jednak niższa niż dla struktury wiodącej MF-8, poza związkiem KKB16, który miał najwyższą selektywność w odniesieniu do receptora 5-HT1A spośród całej badanej dotychczas biblioteki pochodnych hydantoiny. Szczegółowa analiza SAR umożliwiła identyfikację fragmentów strukturalnych niezbędnych do występowania powinowactwa do receptora 5-HT7 w badanej klasie chemicznej.Testy in vivo dla 4 spośród najaktywniejszych związków oraz związku KKB16, potwierdziły ich działanie przeciwdepresyjne. Warto zauważyć, że nie związki o najwyższym powinowactwie do receptora 5-HT7, a związek o umiarkowanej aktywności (Ki =79 nM), za to najwyższej selektywności i stabilności metabolicznej (KKB16), był najbardziej aktywny in vivo.
Kraków
2 - studia doktoranckie
farmacja ; psychiatria
Wydział Farmaceutyczny
Handzlik, Jadwiga ; Kurczab, Rafał
oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4391
ZB-129269
pol; eng
tylko w bibliotece
13 mar 2023
13 paź 2020
8
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4392
RDF
OAI-PMH
Canale, Vittorio
Włodarczyk, Anna Maria
Otrębska-Machaj, Ewa
Marć, Małgorzata Anna
Pytka, Karolina
Sałaciak, Kinga
Wróbel-Biedrawa, Dagmara
Styl cytowania: chicago-author-date iso690-author-date chicago-author-date
Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji Rozumiem