Stan zapalny pojawiający się w odpowiedzi tkaneki narządów na czynniki uszkadzające jest naturalnymprocesem adaptacyjnym w organizmie człowieka.Jednakże, przewlekły proces zapalny jest związanyz patogenezą chorób układu krążenia, nowotworów czyzespołu metabolicznego.Niniejsza praca badawcza miała na celu określeniepotencjalnych właściwości przeciwzapalnych ekstraktówz biomasy z kultur in vitro wybranych gatunków grzybówjadalnych: Imleria badia − podgrzybek brunatny,Cantharellus cibarius − pieprznik jadalny i Agaricusbisporus − pieczarka dwuzarodnikowa. Te popularnegatunki grzybów są bogatym źródłem związkówfenolowych i indolowych, nienasyconych kwasówtłuszczowych oraz biopierwiastków o aktywnościprzeciwzapalnej.Do oszacowania działania przeciwzapalnego badanychekstraktów zastosowano linie komórek: RAW 264.7, A549oraz CaCo-2 aktywowane czynnikami zapalnymi.Analizowano wpływ ekstraktów grzybowych na ekspresjęmarkerów zapalenia, takich jak cyklooksygenaza-2 (COX-2), syntaza prostaglandyny E (cPGES), transferazaglutationowa S (GSTM1), białko FP-receptorowe,interleukina 6 (IL-6) oraz czynniki transkrypcyjne PPARγ,NF-ĸB i Nrf2.Badane ekstrakty wykazały aktywność przeciwzapalnąw zastosowanych modelach in vitro. Wykazano, że ekstrakty z I. badia, C. cibarius i A. bisporus istotnie obniżają ekspresję markerów zapalnych, a także mogąwpływać stymulująco na procesy detoksykacji zależne odc ; zynnika jądrowego Nrf2. Wyniki badań wykazały takżeistotną rolę cynku oraz kwasu α-linolenowego podczasprocesów zapalnych w zastosowanych liniachkomórkowych.
Muszyńska, Bożena ; Gdula-Argasińska, Joanna
14 mar 2023
20 mar 2018
28
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4235
Nazwa wydania | Data |
---|---|
ZB-127561 | 14 mar 2023 |
Grzywacz-Kisielewska, Agata
Jarosz, Magdalena
Lipkowska, Anna
Sołtys, Agnieszka Beata
Ślusarczyk, Marietta Teresa
Olbert, Magdalena