Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Ocena skuteczności działania przeciwzapalnego ekstraktów wybranych gatunków grzybów jadalnych i ich biomasy z zastosowaniem technik biologii molekularnej

Abstrakt:

Stan zapalny pojawiający się w odpowiedzi tkaneki narządów na czynniki uszkadzające jest naturalnymprocesem adaptacyjnym w organizmie człowieka.Jednakże, przewlekły proces zapalny jest związanyz patogenezą chorób układu krążenia, nowotworów czyzespołu metabolicznego.Niniejsza praca badawcza miała na celu określeniepotencjalnych właściwości przeciwzapalnych ekstraktówz biomasy z kultur in vitro wybranych gatunków grzybówjadalnych: Imleria badia − podgrzybek brunatny,Cantharellus cibarius − pieprznik jadalny i Agaricusbisporus − pieczarka dwuzarodnikowa. Te popularnegatunki grzybów są bogatym źródłem związkówfenolowych i indolowych, nienasyconych kwasówtłuszczowych oraz biopierwiastków o aktywnościprzeciwzapalnej.Do oszacowania działania przeciwzapalnego badanychekstraktów zastosowano linie komórek: RAW 264.7, A549oraz CaCo-2 aktywowane czynnikami zapalnymi.Analizowano wpływ ekstraktów grzybowych na ekspresjęmarkerów zapalenia, takich jak cyklooksygenaza-2 (COX-2), syntaza prostaglandyny E (cPGES), transferazaglutationowa S (GSTM1), białko FP-receptorowe,interleukina 6 (IL-6) oraz czynniki transkrypcyjne PPARγ,NF-ĸB i Nrf2.Badane ekstrakty wykazały aktywność przeciwzapalnąw zastosowanych modelach in vitro. Wykazano, że ekstrakty z I. badia, C. cibarius i A. bisporus istotnie obniżają ekspresję markerów zapalnych, a także mogąwpływać stymulująco na procesy detoksykacji zależne odc ; zynnika jądrowego Nrf2. Wyniki badań wykazały takżeistotną rolę cynku oraz kwasu α-linolenowego podczasprocesów zapalnych w zastosowanych liniachkomórkowych.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

botanika ; farmakologia

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Farmaceutyczny

Promotor:

Muszyńska, Bożena ; Gdula-Argasińska, Joanna

Data wydania:

2017

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4234

Sygnatura:

ZB-127561

Język:

pol; eng

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

14 mar 2023

Data dodania obiektu:

20 mar 2018

Liczba wyświetleń treści obiektu:

24

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4235

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-127561 14 mar 2023
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji