Celem niniejszej pracy była jakościowa i ilościowa ocena składu flory mikrobiologicznej jelita grubego u osób z cukrzycą typu 1 oraz typu 2, a także u osób zdrowych, stanowiących grupę kontrolną oraz próba ustalenia u osób chorych na cukrzycę związku danych uzyskanych z badania mikrobiologicznego z danymi klinicznymi, takimi jak: wiek, wartość współczynnika masy ciała, czas trwania cukrzycy oraz wybrane parametry biochemiczne.Do realizacji powyższych założeń wykorzystano próbki kału badanych osób. Stosując jedną z metod sekwencjonowania nowej generacji (sekwencjonowanie mostkowe poprzez syntezę z odwracalną terminacją), przy użyciu sekwenatora MiSeq firmy Illumina, wykazano w treści jelita grubego badanych osób obecność w sumie 1021 jednostek analizy taksonomicznej (OTUs), z których większość nie została jeszcze nazwana.Na poziomie taksonomicznym L6 (rodzaj) stwierdzono istotne statystycznie różnice w profilu bakterii, które skłaniają do wskazania mikrobiota jelit osób z cukrzycą typu 2, jako znacznie różniącego sięod mikroflory jelita grubego osób z grupy kontrolnej, ale również z grupy osób z cukrzycą typu 1.Analizując powyższe wyniki badań mikrobiologicznych z danymi klinicznymi osób chorych na cukrzycę, ustalono związek kilku rodzajów drobnoustrojów (m.in. bakterii należących do rodzaju Faecalibacterium) z odsetkiem hemoglobiny glikowanej u osób z cukrzycą typu 2, a także z ; wiązek bakterii należących do rodzaju Bifidobacterium ze stężeniem cholesterolu HDL zarówno w grupie osób z cukrzycą typu 1 jak i typu 2.
mikrobiologia ; endokrynologia
16 mar 2023
28 cze 2017
25
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4178
Nazwa wydania | Data |
---|---|
ZB-126490 | 16 mar 2023 |
Salamon, Dominika
Sroka-Oleksiak, Agnieszka
Świrta, Jarosław Szymon
Mrozińska, Sandra Monika