Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Nawyki żywieniowe a stan jamy ustnej i stomatologiczne potrzeby lecznicze młodzieży akademickiej

Abstrakt:

Wstęp: Dieta jest czynnikiem modyfikującym przebieg wielu schorzeń ogólnoustrojowych. Istnieją doniesienia, że odżywianie wpływa również na stan jamy ustnej - zapoczątkowanie i przebieg choroby próchnicowej zębów, ubytków erozyjnych i chorób przyzębia. W polskim piśmiennictwie niewiele jest opracowań omawiających te zależności.Cel pracy: Celem pracy było poznanie i ocena stanu jamy ustnej oraz stomatologicznych potrzeb leczniczych młodzieży akademickiej w odniesieniu do nawyków żywieniowych i wybranych parametrów antropometrycznych.Materiał i metody: Przebadano 50 kobiet i 45 mężczyzn w wieku 19-21 lat. Podczas badania stomatologicznego oznaczono wskaźniki stomatologiczne: API, BoP, CPI, liczbę PUW oraz oceniono występowanie ubytków erozyjnych zębów. Przeprowadzono także badanie antropometryczne, które objęło następujące elementy: masę ciała, wzrost, obwód pasa, grubości fałdów skórno-tłuszczowych (brzusznego, podłopatkowego, nad mięśniem trójgłowym ramienia), obwód ramienia, bezwzględną tłuszczową masę ciała (FM), procentową tłuszczową masę ciała (%FM), beztłuszczową masę ciała (FFM), całkowitą zawartość wody w organizmie (TBW), wskaźnik BMI. Częstość spożycia produktów oraz preferencje żywieniowe oceniono w oparciu o wypełnione przez uczestników badania kwestionariusze.Wyniki: Średnia wartość API w grupie badanych studentówpierwszego roku studiów wynosiła 52,97%. Wartość wska ; źnika BoP przedstawiała się następująco; połowa studentów miała wskaźnik BoP niższy, a połowa wyższy niż 15% (rozstęp = 71). Średnia wartość liczby PUW w grupie kobiet i mężczyzn wyniosła 9,92, natomiast ubytki erozyjne występowały u 44,21% badanych. Wśród badanych 11,58% populacji charakteryzowało się CPI 0, 30,53% - CPI 1 oraz 57,89% - CPI 2. Nie odnotowano osób z CPI 3 i CPI 4.Wartość wskaźnika API była niższa u kobiet, które codziennie konsumują mięso, ryby, tłuszcze roślinne, i produkty zbożowe, a u mężczyzn, którzy codziennie spożywają surowe warzywa, owoce i produkty zbożowe. Łącznie (dla kobiet i mężczyzn) wskaźnik API zależał od częstości spożywania mięsa, ryb, tłuszczy roślinnych, napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Kobiety codziennie konsumujące tłuszcze roślinne, a mężczyźni codziennie jedzący owoce, warzywa i pijący rzadziej niż raz w tygodniu napoje alkoholowe, cechowali się niższym wskaźnikiem BoP. Łącznie u badanych, wskaźnik BoP zależał od spożywania mleka, produktów mlecznych, owoców, warzyw oraz soków. Liczba PUW była niższa u kobiet codziennie jedzących owoce i warzywa, a wyższa u częściej niż raz w tygodniu konsumujących chipsy. W grupie zarówno kobiet i mężczyzn, codzienne spożywanie produktów zbożowych powodowało wzrost wskaźnika PUW. W grupie kobiet obecność ubytków erozyjnych nie zależała od spożycia żadnego z produktów. U mężczyzn codziennie konsum ; ujących mięso, ryby, owoce i warzywa, częściej występowała erozja. Łącznie u kobiet i mężczyzn obecność zmian nadżerkowych szkliwa zależała od picia alkoholu.Wskaźniki BoP i PUW były wyższe u osób z nadwagą lub otyłością (BMI). W grupie mężczyzn wartość wskaźnika API rosła wraz z wartościami wynikającymi z pomiarów obwodu pasa i grubości fałdu skórno-tłuszczowego nad mięśniem trójgłowym ramienia, a BoP wraz ze wzrostem obwodu pasa i zawartością procentową tłuszczu w organizmie (%FM).Wnioski: Przeprowadzone badania wykazały, że istnieje statystycznie znamienna zależność pomiędzy stanem zębów i tkanek przyzębia a nawykami żywieniowymi. Po analizie oddziaływania składników odżywczych na jamę ustną można przypuszczać, że odpowiednia modyfikacja i suplementacja diety korzystnie wpłynie na stan zębów i tkanek utrzymujących je oraz poprawi wyniki leczenia stomatologicznego, w tym periodontologicznego.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

stomatologia

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Lekarski

Promotor:

Chomyszyn-Gajewska, Maria

Data wydania:

2016

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4173

Sygnatura:

ZB-126049

Język:

pol

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

16 mar 2023

Data dodania obiektu:

27 cze 2017

Liczba wyświetleń treści obiektu:

16

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4174

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-126049 16 mar 2023
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji