Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp z komputerów Biblioteki Medycznej UJ CM.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp z komputerów Biblioteki Medycznej UJ CM.

Tytuł: Rozpowszechnienie składników kosmetyków jako czynnik ryzyka alergii kontaktowej

Abstrakt:

Alergia kontaktowa jest formą nabytej nadwrażliwości typu opóźnionego, czynnikami uczulającymi są substancje chemiczne o małej masie cząsteczkowej (hapteny). Kosmetyki należą do jednych z ważniejszych źródeł uczulających.Celem niniejszej pracy była próba oceny narażenia konsumentów na uczulające składniki kosmetyków na podstawie częstości występowania tych składników w produktach kosmetycznych dostępnych na rynku. Kolejnym celem pracy była analiza korelacji uzyskanych danych w poprzednim etapie na temat narażenia na uczulające składniki kosmetyków z danymi otrzymanymi z metaanalizy na temat częstości uczuleń na te składniki.Materiał i metody: Praca została wykonana w trzech etapach. W pierwszym etapie zgromadziłam dane na temat występowania składników o znanym potencjale uczulającym poprzez przeaanalizowanie składu opakowań kosmetyków do codziennej pielęgnacji sprzedawanych w Krakowie w okresie od sierpnia do listopada 2013 r. Na podstawie baz danych przeanalizowałam funkcje poszczególnych składników preparatów, w celu wyodrębnienia barwników, konserwantów, substancji zapachowych, filtrów przeciwsłonecznych i kolejno zsumowałam je pod kątem częstości występowania w grupie preparatów typu leave-on oraz rinse-off w produktach dla dzieci oraz dla dorosłych. W drugim etapie przeprowadziłam metaanalizę danych epidemiologicznych (dot. populacji europejskiej, publikacje od 2000 r.) na temat częstości występowania uczuleń na składniki kosmetyków. Literaturę wyszukiwałam na podstawie kwerendy w bazach bibliograficznych PubMed, Embase, Scopus, Google Schoolar. W trzecim etapie, na podstawie danych uzyskanych z poprzednich dwóch etapów przeprowadziłam analizę korelacji pomiędzy narażeniem na uczulające składniki kosmetyków a częstością uczuleń na te składniki na podstawie przeprowadzonej metaanalizy. W celu ustalenia korelacji posłużyłam się wykresem rzędnych i odciętych. ; Wnioski: Najczęściej występującymi w kosmetykach substancjami zapachowymi o znanym działaniu uczulającym są limonen oraz linalol, natomiast najczęściej występującymi konserwantami są fenoksyetanol, benzoesan sodu, metyloizotiazolinon jak również mieszanina metylochloroizotiazolinonu i metyloizotiazolinonu. Do najczęściej uczulających substancji należą substancje zapachowe - w szczególności mieszanka zapachowa I oraz mieszanka zapachowa II (uczulające co dziesiątą oraz co dwudziestą osobę w populacji z wypryskiem), natomiast wśród konserwantów na uwagę zasługuje metyloizotiazolinon oraz mieszanina metylochloroizotiazolinonu i metyloizotiazolinonu. Przeprowadzona próba analizy korelacji pokazuje, że nie ma prostej zależności pomiędzy częstością występowania składników kosmetycznych w kosmetykach a częstością uczuleń na te składniki co może po części wynikać z tego, że dane pochodzą z różnych obszarów geograficznych oraz różnych przedziałów czasowych jak również z istnienia dodatkowych czynników nie objętych tą analizą. Jednocześnie przeprowadzone badania pokazują, że kosmetyki są częstym źródłem uczulających haptenów.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

dermatologia ; alergologia

Instytucja nadająca tytuł:

Uniwersytet Jagielloński. Collegium Medicum. Wydział Farmaceutyczny.

Promotor:

Radosław Śpiewak

Data wydania:

2016

Format:

application/pdf

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4149

Sygnatura:

ZB-126044

ControlNumberVIRTUA:

kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Medyczna Uniwersytetu Jagiellońskiego- Collegium Medicum

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

24 maj 2021

Data dodania obiektu:

14 mar 2017

Liczba wyświetleń treści obiektu:

13

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

13

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4149

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-126044 24 maj 2021
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji