Alergia kontaktowa jest formą nabytej nadwrażliwości typu opóźnionego, czynnikami uczulającymi są substancje chemiczne o małej masie cząsteczkowej (hapteny). Kosmetyki należą do jednych z ważniejszych źródeł uczulających. Celem niniejszej pracy była próba oceny narażenia konsumentów na uczulające składniki kosmetyków na podstawie częstości występowania tych składników w produktach kosmetycznych dostępnych na rynku. Kolejnym celem pracy była analiza korelacji uzyskanych danych w poprzednim etapie na temat narażenia na uczulające składniki kosmetyków z danymi otrzymanymi z metaanalizy na temat częstości uczuleń na te składniki.Materiał i metody: Praca została wykonana w trzech etapach. W pierwszym etapie zgromadziłam dane na temat występowania składników o znanym potencjale uczulającym poprzez przeaanalizowanie składu opakowań kosmetyków do codziennej pielęgnacji sprzedawanych w Krakowie w okresie od sierpnia do listopada 2013 r. Na podstawie baz danych przeanalizowałam funkcje poszczególnych składników preparatów, w celu wyodrębnienia barwników, konserwantów, substancji zapachowych, filtrów przeciwsłonecznych i kolejno zsumowałam je pod kątem częstości występowania w grupie preparatów typu leave-on oraz rinse-off w produktach dla dzieci oraz dla dorosłych. W drugim etapie przeprowadziłam metaanalizę danych epidemiologicznych (dot. populacji europejskiej, publikacje od 2000 r.) n ; a temat częstości występowania uczuleń na składniki kosmetyków. Literaturę wyszukiwałam na podstawie kwerendy w bazach bibliograficznych PubMed, Embase, Scopus, Google Schoolar. W trzecim etapie, na podstawie danych uzyskanych z poprzednich dwóch etapów przeprowadziłam analizę korelacji pomiędzy narażeniem na uczulające składniki kosmetyków a częstością uczuleń na te składniki na podstawie przeprowadzonej metaanalizy. W celu ustalenia korelacji posłużyłam się wykresem rzędnych i odciętych. ; Wnioski: Najczęściej występującymi w kosmetykach substancjami zapachowymi o znanym działaniu uczulającym są limonen oraz linalol, natomiast najczęściej występującymi konserwantami są fenoksyetanol, benzoesan sodu, metyloizotiazolinon jak również mieszanina metylochloroizotiazolinonu i metyloizotiazolinonu. Do najczęściej uczulających substancji należą substancje zapachowe - w szczególności mieszanka zapachowa I oraz mieszanka zapachowa II (uczulające co dziesiątą oraz co dwudziestą osobę w populacji z wypryskiem), natomiast wśród konserwantów na uwagę zasługuje metyloizotiazolinon oraz mieszanina metylochloroizotiazolinonu i metyloizotiazolinonu. Przeprowadzona próba analizy korelacji pokazuje, że nie ma prostej zależności pomiędzy częstością występowania składników kosmetycznych w kosmetykach a częstością uczuleń na te składniki co może po części wynikać z tego, że dane pochodzą z różnych ; obszarów geograficznych oraz różnych przedziałów czasowych jak również z istnienia dodatkowych czynników nie objętych tą analizą. Jednocześnie przeprowadzone badania pokazują, że kosmetyki są częstym źródłem uczulających haptenów.
Mar 16, 2023
Mar 14, 2017
29
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4149
Edition name | Date |
---|---|
ZB-126044 | Mar 16, 2023 |
Zabiegała, Agnieszka
Kalicińska, Jadwiga
Chmielewska, Anna
Basista-Sołtys, Katarzyna