Próbuje się wskazać czynniki żywieniowe, korzystnie wpływające na parametry metaboliczne osób z zespołem metabolicznym (ZM). Konieczne jest wprowadzenie metod diagnostycznych przydatnych w identyfikacji osób otyłych narażonych na rozwój powikłań otyłości jeszcze przed ich pełną manifestacją. Celem pracy była ocena lipemii poposiłkowej pacjentów z ZM pod wpływem wybranych kwasów tłuszczowych (KT). W badaniu uczestniczyło 42 osoby (NCEP ATP III, 2001 r). Pacjentów przypisano do jednej z czterech diet różniących się ilością tłuszczu/węglowodanów i rodzajem KT. Przez trzy miesiące pacjenci spożywali produkty dobrane pod względem KT. Dwukrotnie przeprowadzono DTTL. Na czczo oznaczano: glukozę, c-peptyd, insulinę, HOMA-IR, lipidogram, WKT, leptynę, adiponektynę, rezystynę, CRP, IL-6, TNF-α, vWF, sICAM, sVCAM. W 2, 4, 6 i 8 h: TG, WKT i insulinę. Dieta wysokowęglowodanowa zwiększa stężenie c-peptydu, rezystyny, obniża sICAM. Dieta wysokotłuszczowa zwiększa poziom WKT. SFA zwiększa sVCAM. Dodanie MUFA hamowało ten efekt. Podczas DTTL zaobserwowano, że dieta wysokowęglowodanowa i wysokotłuszczowa zwiększa WKT i TG. Dieta wysokowęglowodanowa zwiększa ilość insuliny uwalnianej podczas DTTL. Dodatek n-3 PUFA do diety wysokowęglowodanowej zwiększa poziom WKT. Odpowiedni dobór KT wpływa na lipemię poposiłkową. Ocena parametrów DTTL, daje lepszy obraz ryzyka otyłości niż pomiary na czczo. Zao ; bserwowano niekorzystny wpływ diety wysokowęglowodanowej, dlatego w przypadku pacjentów z insulinoopornością korzystna jest dieta zmodyfikowana zawartością MUFA/n-3 PUFA
Mar 16, 2023
Sep 21, 2016
17
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4117
Edition name | Date |
---|---|
ZB-125241 | Mar 16, 2023 |
Wnęk, Dominika
Jabrocka-Hybel, Agata
Dziewońska, Agnieszka
Drąg, Jagoda
Wilusz, Malgorzata
Dudek, Wojciech
Teległów, Aneta