Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Zastosowanie metody anodowej woltamperometrii stripingowej do badania stopnia uwalniania cynku z materiału grzybowego do sztucznych soków trawiennych

Abstrakt:

Ze względu na znaczenie prozdrowotne składników żywności, konieczne jest dostosowanie metod badania ich uwalniania do tych, jakie są stosowane dla postaci farmaceutycznych leków. W pracy zastosowano dwa sposoby ekstrakcji z liofilizowanych owocników jadalnego gatunku grzyba Boletus badius do sztucznej śliny, soku żołądkowego i jelitowego. Ze względu na to, że grzyby sporadycznie spożywa się surowe (pieczarka, grzyby Mun) dokonano termicznego przetworzenia naśladującego przygotowanie potraw z grzybów. Do oznaczenia jonów cynku(II) uwolnionych do sztucznych soków trawiennych z wybranych owocników grzybów przed i po termicznym przetworzeniu grzybów (Boletus badius, Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Leccinum scabrum, Pleurotus ostreatus, Suillus bovinus) wykorzystano metodę impulsowej różnicowej anodowej woltamperometrii stripingowej (DP ASV). Całkowita ilość cynku uwolnionego z przetworzonych termicznie owocników wahała się w zakresie od 2,22-20,68 mg/100 g suchej masy, natomiast w próbkach nieprzetworzonych była nieznacznie niższa w granicach: 0,18-20,28 mg/100 g suchej masy. Najwięcej cynku oznaczono w sztucznych sokach trawiennych (ślina, sok żołądkowy i jelitowy) po inkubacji przez 15 i 60 minut w sztucznym soku żołądkowym, termicznie przetworzonych owocników dwóch przedstawicieli rodziny Boletaceae: B.badius i B. edulis. W odniesieniu do innych gatunków inkubacja przetwo ; rzonych owocników w soku żołądkowym przez 120 minut prowadziła do spadku ilości oddawanego cynku do roztworu. Dla owocników C. cibarius termiczne przetworzenie powodowało nieznaczny wzrost uwalniania cynku (w zakresie od 3,83 do 4,99 mg/100 g suchej masy) w porównaniu do nieprzetworzonych owocników (odpowiednio 2,69-3,75 mg/100 g suchej masy). Gatunkami w przypadku, których termiczna obróbka okazała się niekorzystna pod względem ilości uwolnionego cynku do sztucznych soków trawiennych były L. scabrum i S. bovinus. Z gatunku P. ostreatus wykazując, że ilość uwolnionego cynku do soków trawiennych przed i po termicznym przetworzeniu była prawie tego samego rzędu (odpowiednio 5,98-11,98 i 4,90-10,37 mg/100 suchej masy). Termiczne przetwarzanie owocników Boletus badius, Boletus edulis i Cantharellus cibarius powoduje, że uwalniają się do sztucznych soków trawiennych znacznie większe ilości cynku, przez co stają się jego dobrym źródłem. W przypadku owocników Suillus bovinus i Leccinum scabrum wzrost temperatury powoduje częściowe zmniejszenie ilości uwolnionego cynku, ale mimo to gotowane grzyby ciągle pozostają jego efektywnym źródłem. Dla otrzymanych ekstraktów przeprowadzono analizę odzysku dla różnych sposobów mineralizacji, ponadto zwalidowano metodę DP ASV oznaczenia cynku. Odzysk po mineralizacji próbek w piecu muflowym wyniósł 72,15%. W mineralizatorach: UV i z dodatkiem stęż ; onego roztworu kwasu azotowego(V) odzysk wyniósł 89,41%, a w mikrofalowym z dodatkiem stężonego roztworu kwasu azotowego(V) odzysk był na poziomie 95,68%. Do oznaczenia cynku w badanym materiale wykorzystano zwalidowaną metodę woltamperometryczną DP ASV. Dokonano także analizy wpływu sposobu przygotowania próbek na oznaczenie. Istnieją różnice w wartościach stężeń cynku oznaczanych po mineralizacji ekstraktu różnymi metodami: najwyższy odzysk uzyskano dla mineralizacji mikrofalowej (ponad 95%). Po przesączeniu próbek uzyskanych po ekstrakcji w urządzeniu G- flow-2015 przez sączki strzykawkowe, uzyskano 93,3 µg uwolnionego cynku z 1 g suchej masy owocników B. badius użytego do ekstrakcji. W aktualnym eksperymencie wykazano, że owocniki grzybów jadalnych są dobrym źródłem cynku w diecie człowieka.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

chemia ; biochemia

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Farmaceutyczny

Promotor:

Opoka, Włodzimierz ; Muszyńska, Bożena

Data wydania:

2016

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:4113

Sygnatura:

ZB-124974

Język:

pol; eng

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

16 mar 2023

Data dodania obiektu:

20 wrz 2016

Liczba wyświetleń treści obiektu:

10

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/4113

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-124974 16 mar 2023
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji