Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Ocena składu mikroflory przewodu pokarmowego u chorych z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz określenie wpływu bakterii z gatunku Escherichia coli na przebieg tej choroby

Abstrakt:

Przedmiotem badań były: jakościowa i ilościowa ocena składu mikroflory jelita grubego u chorych z WZJG, określenie wpływu preparatu probiotycznego na zmiany w mikroflorze jelita grubego u chorych z WZJG, określenie roli bakterii Escherichia coli w przebiegu procesów zapalnych u pacjentów z WZJG.W badaniach klinicznych uczestniczyło 51 chorych z rozpoznanym WZJG oraz 16 z grupy kontrolnej. Do badań wykorzystano fragmenty jelita grubego oraz próbki kału. Szczegółową charakterystykę fenotypową i genotypową przeprowadzono dla 52 szczepów E. coli wyizolowanych z materiałów tkankowych pobranych od chorych będących w fazie zaostrzenia WZJG oraz 18 szczepów E. coli wyizolowanych od pacjentów z grupy kontrolnej. Dla 10 wybranych szczepów E. coli zbadano wpływ jonów żelaza (Fe2+) na szybkość wzrostu populacji, kinetykę rozkładu nadtlenku wodoru oraz poziomu ekspresji genów kodujących katalazy.Zaobserwowano istotny wzrost liczebności populacji Lactobacillus w materiałach tkankowych oraz próbkach kału uzyskanych od pacjentów będących w fazie zaostrzenia WZJG w porównaniu do pacjentów z grupy kontrolnej. Wykazano dominacje gatunku E. faecium w materiałach tkankowych i próbkach kału uzyskanych od pacjentów w aktywnej fazie WZJG. Zaobserwowano poprawę stanu zdrowia u pacjentów z aktywną fazą WZJG przyjmujących probiotyk. Wykazano znamienny wzrost liczebności populacji E. coli w miejscach tocz ; ącego się procesu zapalnego w jelicie grubym u chorych z WZJG. Ponadto opisano właściwości szczepów E. coli, świadczące o wpływie tej bakterii na wygaszanie procesów zapalnych towarzyszących WZJG.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

choroby układu trawiennego ; mikrobiologia

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Lekarski

Promotor:

Strus, Magdalena

Data wydania:

2013

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:3911

Sygnatura:

ZB-120651

Język:

pol

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

17 mar 2023

Data dodania obiektu:

30 maj 2014

Liczba wyświetleń treści obiektu:

23

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/3911

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-120651 17 mar 2023

Obiekty

Podobne
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji