Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Wpływ sposobu żywienia na przebieg porodu i połogu oraz na jakość życia kobiet w okresie okołoporodowym

Abstrakt:

Przebieg ciąży, porodu i połogu mają kluczowe znaczenie dla zdrowia matki i jej dziecka. Prawidłowe żywienie w czasie ciąży determinuje zdrowie ciężarnej i płodu. Zarówno nadmierna masa ciała jak i jej niedobór u kobiet ciężarnych stanowi poważny problem położniczy. W pracy podjęto próbę oceny, wpływu sposobu odżywiania i stanu odżywienia kobiet na przebieg porodu, połogu i okresu laktacji, a także na subiektywne postrzeganie jakości życia kobiet w tych okresach. Badaniem objęto 247 kobiet, w wieku pomiędzy 18 a 42 rokiem życia. Za parametr wskazujący na zaburzenia odżywiania przyjęto wartość wskaźnika BMI sprzed ciąży. Metodę badawczą stanowił sondaż diagnostyczny. Obraz zachowali żywieniowych w badanej grupie kobiet wskazuje na obecność licznych nieprawidłowości. Z przeprowadzonych badań wynika potwierdzenie, że ciąża u kobiety z nadwagą lub otyłością jest obarczona większym ryzykiem zakończenia przez cięcie cesarskie. Matki z niedożywieniem rodziły dzieci z istotnie niższą masę urodzeniową niż matki z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą i otyłością. Kobiety z nadwagą i otyłością rodziły noworodki o istotnie wyższej masie urodzeniowej niż matki z prawidłową masą ciała lub z niedożywieniem przed ciążą. Wykazano, że jakość życia kobiet ulegała poprawie w kolejnych okresach przeprowadzania badań. Kobiety z niedowagą przed ciążą miały istotnie wyższe wartości wskaźników jakości ; życia w porównaniu do kobiet z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą i otyłością. Położne powinny w większym stopniu upowszechniać wiedzę dotyczącą racjonalnego żywienia zwłaszcza w grupie kobiet w okresie prokreacyjnym oraz w ciąży.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

zdrowie publiczne

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Nauk o Zdrowiu

Promotor:

Schlegel-Zawadzka, Małgorzata

Data wydania:

2014

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:3905

Sygnatura:

ZB-120646

Język:

pol

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

15 mar 2023

Data dodania obiektu:

29 maj 2014

Liczba wyświetleń treści obiektu:

61

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/3905

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-120646 15 mar 2023
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji