Przebieg ciąży, porodu i połogu mają kluczowe znaczenie dla zdrowia matki i jej dziecka. Prawidłowe żywienie w czasie ciąży determinuje zdrowie ciężarnej i płodu. Zarówno nadmierna masa ciała jak i jej niedobór u kobiet ciężarnych stanowi poważny problem położniczy. W pracy podjęto próbę oceny, wpływu sposobu odżywiania i stanu odżywienia kobiet na przebieg porodu, połogu i okresu laktacji, a także na subiektywne postrzeganie jakości życia kobiet w tych okresach. Badaniem objęto 247 kobiet, w wieku pomiędzy 18 a 42 rokiem życia. Za parametr wskazujący na zaburzenia odżywiania przyjęto wartość wskaźnika BMI sprzed ciąży. Metodę badawczą stanowił sondaż diagnostyczny. Obraz zachowali żywieniowych w badanej grupie kobiet wskazuje na obecność licznych nieprawidłowości. Z przeprowadzonych badań wynika potwierdzenie, że ciąża u kobiety z nadwagą lub otyłością jest obarczona większym ryzykiem zakończenia przez cięcie cesarskie. Matki z niedożywieniem rodziły dzieci z istotnie niższą masę urodzeniową niż matki z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą i otyłością. Kobiety z nadwagą i otyłością rodziły noworodki o istotnie wyższej masie urodzeniowej niż matki z prawidłową masą ciała lub z niedożywieniem przed ciążą. Wykazano, że jakość życia kobiet ulegała poprawie w kolejnych okresach przeprowadzania badań. Kobiety z niedowagą przed ciążą miały istotnie wyższe wartości wskaźników jakości ; życia w porównaniu do kobiet z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą i otyłością. Położne powinny w większym stopniu upowszechniać wiedzę dotyczącą racjonalnego żywienia zwłaszcza w grupie kobiet w okresie prokreacyjnym oraz w ciąży.
15 mar 2023
29 maj 2014
65
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/3905
Nazwa wydania | Data |
---|---|
ZB-120646 | 15 mar 2023 |
Matuszyk, Dorota
Tabor, Anna
Ostachowska-Gąsior, Agnieszka
Babiarczyk, Beata
Kopeć-Godlewska, Katarzyna
Tyrka, Anna
Kloch-Badełek, Małgorzata
Chmiel, Izabela