Celem badań była ocena i porównanie wpływu odżywiania drogą pozajelitową i drogą doustną na wybrane wskaźniki stanu odżywienia i stan kliniczny chorych w okresie okołoprzeszczepowym. Do badań włączono 57 chorych z rozpoznaniem choroby nowotworowej układu krwiotwórczego objętych procedurą allo (22 chorych- Grupa I) i auto (35 chorych Grupa II) transplantacji komórek hemopoetycznych. Byli to wszyscy chorzy hospitalizowani w Klinice Hematologii CMUJ w Krakowie w latach: 2001- 2003. Stan odżywienia oceniono w oparciu o pomiary; masy ciała, wzrostu, bioimpedancji ciała, wskaźnik BMI oraz ocenę stężenia białka całkowitego i albuminy w surowicy krwi. W ocenie stanu klinicznego uwzględniono: czas odbudowy hematologicznej, czas hospitalizacji, ocenę częstości występowania oraz stopnia ciężkości zakażeń. Odżywiania drogą pozajelitową wymagało 14 chorych z grupy I i 19 chorych z grupy II. W okresie okołoprzeszczepowym u chorych z grupy I i II niezależnie od drogi żywienia obserwowano zmniejszanie się wartości parametrów masy ciała, BMI, zawartości tkanki tłuszczowej. Chorzy z obu grup żywieni pozajelitowo wykazywali cięższy kliniczny przebieg zakażeń. W grupie i stwierdzono wcześniejszą rekonstrukcję układu granulocytamego wśród chorych odżywianych pozajelitowo w porównaniu z żywionymi doustnie (18.5 vs 22.9 dni, p=0.04). Odżywianie drogą pozajelitową dostarczające 25-30 kcal/kg me i 1-1. ; 5g białka/kg mc pozwoliło utrzymać tempo przemian metabolicznych na porównywalnym poziomie z chorymi odżywianymi drogą naturalną i zapobiec rozwojowi niedożywienia.
27 sty 2023
21 lis 2012
24
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/1306
Nazwa wydania | Data |
---|---|
ZB-100466 | 27 sty 2023 |
Skop-Lewandowska, Agata
Walewska, Elżbieta