Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Studies evaluating the significance of nutrition in patients undergoing haemopoietic stem cell transplantations

Abstrakt:

The aim of the study was to compare the impact of parenteral and enteral nutrition on the nutritional and clinical status of patients undergoing a haemopoietic stem cell transplantation. The studies encompassed 57 patients suffering from hematopoietic neoplasm and undergoing an allogeneic (22 patients- group I) and autogeneic (35 patients- group II) haemopoietic stem cell transplantation. All patients were hospitalised in the period 2001-2003 at the Haematology Clinic in Kraków. The patients' nutritional status was evaluated on the basis of body mass, BMI, body mass components (using the electrical bioimpedance method) and the concentration of albumin and total protein. The clinical status evaluation included haematological recovery time, the frequency and severity of infections and hospitalization time. Parenteral nutrition had to be introduced in 14 patients from group I and 19 patients from group II. Nutritional status in both group of patients deteriorated during the treatment. Decrease in body mass, BMI and. body fat was observed in patients parenterally and orally fed. The parenterally-fed patients from group I and II were more prone to infections. In group I the average granulocytic system recovery time was faster in parenterally fed patients than in the orally fed patients (18.5 vs. 22.9 days, p=0.04). The provision of 25-30 kcal/kg BW and 1-1.5 g protein/kg BW/day as a ; n element of parenteral nutrition helped prevent malnutrition developing and maintain a patient' s clinical status at a level comparable to that observed in normally-fed patients.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

nauki o żywieniu

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Nauk o Zdrowiu

Promotor:

Kolarzyk, Emilia

Data wydania:

2004

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:1306

Sygnatura:

ZB-100466

Język:

pol

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

27 sty 2023

Data dodania obiektu:

21 lis 2012

Liczba wyświetleń treści obiektu:

24

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/1306

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-100466 27 sty 2023
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji