Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Rola żywienia w etiologii raka jelita grubego

Abstrakt:

Cel badania: określenie czy dieta wysokotłuszczowa zwiększa istotnie ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz w jakiej mierze czynniki antyoksydacyjne mogą chronić przed zachorowaniem. Badanie kliniczno-kontrolne przeprowadzono w Krakowie od I 1997 roku do V 1999 roku. Grupa przypadków: 180 osób z po raz pierwszy rozpoznanym i potwierdzonym histopatologicznie rakiem jelita grubego. Grupa kontrolna: 180 osób dobranych parami pod względem płci i wieku (+/-5 lat). W oparciu o standaryzowany kwestionariusz żywieniowy zbierano informacje o nawykach żywieniowych osób badanych. Dane zostały przetworzone przy użyciu programu komputerowego. W analizach wykorzystano pakiet statystyczny BMDP. Stwierdzono, że witaminy A, C, E jako czynniki antyoksydacyjne mają wpływ ochronny przed zachorowaniem na raka jelita grubego w badanej populacji. Można oszacować, że jeżeli podaż witaminy A wzrosłaby powyżej 16,6 pg/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 48,4 %; przy wzroście podaży witaminy C powyżej 495,0 mg/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 44,4 %, natomiast jeżeli podaż witaminy E wzrosłaby powyżej 52,13 mg/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 26,5%. Natomiast nie potwierdzono, że dieta wysokotłuszczowa zwiększa istotnie ryzyko zachorowania na ra ; ka jelita grubego.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

nauki o żywieniu ; onkologia

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Lekarski

Promotor:

Jędrychowski, Wiesław

Data wydania:

2004

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:1295

Sygnatura:

ZB-100454

Język:

pol

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

7 lip 2022

Data dodania obiektu:

21 lis 2012

Liczba wyświetleń treści obiektu:

36

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/1295

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-100454 7 lip 2022
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji